Mindere prestaties?

Sinds de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 presteren de hockeyers, roeiers en volleyballers aanzienlijk minder. Wat is de oorzaak?

Nico Rienks, won in Atlanta goud met de Holland Acht: ,,Toen ik begon met roeien, was heel Nederland al blij met een finaleplaats. Door de goede prestaties van de mannen-acht legde de buitenwereld de lat steeds hoger, opeens moesten we iedere wedstrijd winnen. Op een gegeven moment hadden we zo'n goede ploeg dat potentiële toproeiers daardoor afgeschrikt werden en dachten: dáár kunnen we nooit tegenop. Misschien is er daarom de laatste jaren weinig talent doorgebroken. De mannen-acht moet helemaal opnieuw worden opgebouwd. Op het laatste WK werd door de roeiers maar één medaille gehaald, dat is natuurlijk veel te weinig. Aan de andere kant kent de sport ook een bepaalde slingerbeweging: na een goede periode komen altijd wat minder succesvolle jaren.''

Rico Schuijers, sportpsycholoog: ,,Voor de Olympische Spelen in 1996 is door de hockeyers, roeiers en volleyballers keihard getraind, er werd alles aan gedaan om tot prestaties te komen. Voor Atlanta lag het verwachtingspatroon van het Nederlandse publiek minder hoog als erna. Ach, aan de top blijven is nog altijd moeilijker dan er komen, vooral mentaal is het zwaarder. Tennisser Pete Sampras heeft een ijzersterke mentaliteit, hij gaat altijd uit van zijn eigen kracht. Daarom staat hij ook al zolang aan de top. Nederlanders die aan de top staan, kijken te veel achterom: wat doet de concurrentie, zijn ze sterker geworden? Verder is het zo dat je in elke sport een goede generatie hebt die wordt opgevolgd door een mindere.''

Peter Blangé, volleybalinternational die in Atlanta olympisch kampioen werd: ,,In de sport is succes vergankelijk, je bent afhankelijk van de kwaliteiten van een bepaalde groep. Het is niet makkelijk om aan de top te blijven. We moeten verder niet vergeten dat Nederland maar een klein land is, dat op sportgebied veel heeft gepresteerd. In dit land heerst absoluut een prestatieklimaat, met de volleyballers zijn we binnen tien jaar vanaf het nulpunt wereldtop geworden. Ook ik ken de cliché-verhalen over Duitsers: mentaal sterk en goed in elke sport. Maar waarom heeft Duitsland dan geen goede volleybalploeg? En dat terwijl de Duitse competitie sterker is dan de Nederlandse. Of Nederlanders die aan de top staan teveel kijken naar de concurrentie? Nou, dat is toch geen slechte eigenschap? Je moet de ontwikkeling van je sportieve vijanden in de gaten houden. Ook Sampras weet wat al zijn concurrenten doen, daarvan ben ik overtuigd. Anders kan die man toch niet zolang de beste zijn?''

Roelant Oltmans, directeur NAC en in 1996 coach van de hockeyploeg die goud won in Atlanta: ,,Zoveel slechter gaat het natuurlijk niet met de hockeyers, want ze hebben wél de finale van het EK gehaald. En dan vindt zelfs de coach van de Duitsers nog dat Nederland hen de toernooizege cadeau heeft gedaan. De hockeyploeg moet dat EK goed evalueren en dan weer overgaan tot de orde van de dag. Oranje heeft een sterke ploeg en wordt omringd door goed gekwalificeerde begeleiders, dus dat komt wel goed. De uitspraak van sportpsycholoog Schuijers geldt niet voor de hockeyers: die gaan altijd uit van hun eigen kracht en doen er alles aan om nóg beter te worden.''

Youri Mulder, voetballer van Schalke: ,,De hockeyers doen het eigenlijk nog best goed, de volleyballers en de roeiers zijn wat ingezakt. Het is normaal dat na jarenlange topprestaties een mindere periode aanbreekt. Nederland is natuurlijk maar een klein sportland, Duitsland is groter en staat bekend om zijn sportcultuur. Maar hier gaat het na het afscheid van Becker en Graf ook minder met het tennis. Of de Duitse sporters prestatiegerichter zijn? Jonge kinderen hebben in ieder geval meer tijd om te sporten, ze hoeven niet zo vaak naar school als Nederlandse jongens en meisjes. Verder valt het me op dat in sporten als turnen en atletiek kinderen op heel ambitieuze wijze worden klaargestoomd voor het grote werk. Wat het voetbal betreft: de Duitse prof is wat rücksichtsloser dan de Nederlande voetballer.''

    • Marcel Abrahams