Kopstuk in IRT-affaire opgepakt

De Amsterdamse topcrimineel Mink K., hoofdrolspeler in de IRT-affaire, is deze week gearresteerd op verdenking van illegaal wapenbezit en overtreding van de Opiumwet.

De aanhouding van K., van wie vermoed wordt dat hij lid is van de criminele Delta-organisatie, volgt op een vondst, 1 september, van een partij exclusieve vuurwapens en een grote hoeveelheid xtc-pillen in een woning in de Amsterdamse Nachtwachtlaan.

Deze vondst was toeval geweest, aldus de politie gisteren. Buren zouden hebben geklaagd over wateroverlast, waarna de politie de partijen wapens en drugs per ongeluk zou hebben ontdekt. Op een van de wapens zijn de vingerafdrukken van K. aangetroffen.

De inbeslaggenomen wapens hebben veel weg ,,van een uitrusting van een terroristische organisatie'', aldus een bij het onderzoek betrokken bron gisteravond. Aangetroffen werden 220 vuurwapens, waaronder koffer- en parapluwapens. Ook vond de politie machinegeweren, granaatwerpers, laserrichters, kogelwerende vesten, ontstekers en slagpijpjes. Tevens werden 232.000 xtc-tabletten aangetroffen.

De advocaat van K., A. van der Plas, klaagde gisteravond over de wijze waarop de politie het bericht van de arrestatie naar buiten bracht. Op dat moment was zij namens K. gebonden aan een zwijgplicht. Van der Plas zegt daarom die zwijgplicht te negeren en benadrukt dat haar cliënt ,,een goede verklaring over zijn betrokkenheid'' bij de wapen- en drugsvondst heeft afgegeven. Zijn nadere aanhouding is daarom overbodig, aldus de advocaat.

K. kwam dit voorjaar in het nieuws na een rapport van de commissie-Kalsbeek uit de Tweede Kamer. Die meldde dat begin jaren negentig ten minste 15.000 kilo cocaïne met medeweten van ambtenaren in Nederland was geïmporteerd.

De commissie baseerde zich op justitiële informatie waarin K. een regisserende rol bij deze cocaïne-importen werd toegedicht. De importen vertegenwoordigden een straatwaarde van 1,2 miljard gulden en zouden begin jaren negentig `parallel' met door de politie gecontroleerde partijen softdrugs zijn ingevoerd.

Kalsbeek oordeelde bovendien negatief over een deal die het Amsterdamse openbaar ministerie dit voorjaar nog met K. in voorbereiding had. Officier van Justitie F. Teeven bleek een voorlopige overeenkomst met K. te hebben gesloten waarin deze belastende verklaringen over corrupte ambtenaren toezegde in ruil voor strafvermindering. Volgens Kalsbeek was deze `pre-deal' disproportioneel gezien K.'s hoge criminele status.

portretpagina 3