Honderd miljoen van Van der Ploeg voor monumenten

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) bestemt 100 miljoen gulden voor de restauratie van grote monumenten. Dit heeft hij vrijdag bekendgemaakt. Het bedrag, afkomstig uit de gelden voor monumentenzorg die al in het regeerakkoord werden overeengekomen, is speciaal voor de grotere restauratieprojecten die 3 miljoen gulden of meer kosten. Alleen in bijzondere gevallen komen projecten van 1 tot 3 miljoen in aanmerking.

Volgens Van der Ploeg gaat het om de 'kanjers' onder de monumenten, zoals de Beurs van Berlage en Kasteel De Haar in Haarzuilens en bijzondere kerken. De 100 miljoen gaat niet naar de reguliere restauratiebudgetten van gemeenten en provincies. Aanvragen zullen worden beoordeeld op de staat van de monumenten en op exploitatieplannen. (ANP)