Heerlen vóór komst verslaafden

Nadat eerder tegenstanders van de verslaafdenopvang in het voormalige hoofdbureau van politie in Heerlen zich verenigden in actiegroepen en comités, hebben nu de voorstanders van het gemeentelijk verslaafdenbeleid zich georganiseerd. Zij willen een tegenactie om te laten zien dat niet alle wijkbewoners de opvang van verslaafden en daklozen in hun eigen wijk afwijzen.

Het initiatief komt van medewerkers van het Missionair Centrum en de stichting Open Deur, organisaties die zich inzetten voor mensen in nood. Voorzitter C. Dekkers van de stichting Open Deur zegt zich al lang te ergeren aan de houding van veel buurtbewoners in Heerlen. ,,Elk initiatief van de gemeente om de problemen beheersbaar te maken wordt bestreden met felle protesten. De verslaafden moeten toch de helpende hand worden geboden?''

Volgens Dekkers is er sprake van intimiderend gedrag door leden van het actiecomité tegen de opvang van verslaafden. ,,Voorstanders van de opvang houden inmiddels liever hun mond. Ons initiatief is genomen om ook de mening van die minderheid door te laten klinken. Wij gaan praten wij over de groeiende intolerantie in Heerlen.'' De Heerlense politie heeft gisteren vier wijkbewoners bekeurd, omdat ze tot drie keer toe het voormalige politiebureau hebben beklad met leuzen als `gedoogbeleid is wanbeleid'.