GEROOSTERDE TOMATENSOEP

De afgelopen paar jaar heb ik het geluk gehad dat ik bij mij op de markt in Hilversum prachtige San Marzano pruimtomaten kon kopen. De San Marzano is vleziger dan de gewone pruimtomaat en is ideaal voor sauzen en soepen zoals deze geroosterde tomatensoep.

Verwarm de oven voor op 200˚C. Snijd de tomaten in de lengte doormidden en leg ze met de aangesneden kant omhoog naast elkaar op een grote bakplaat. Haal de tenen knoflook uit elkaar, maar pel ze niet. Leg ze op de bakplaat tussen de tomaten. Besprenkel de tomaten en knoflook met de 5 tot 6 eetlepels olijfolie en strooi er de gemengde kruiden en zout en peper over.

Zet de bakplaat circa 1 uur in de oven, of tot de tomaten zacht en gerimpeld zijn en de knoflook volledig gaar is.

Doe de tomaten met de braadsappen in een ruime pan. Pel desgewenst de tenen knoflook en doe ze in de pan met de tomaten. Giet er de bouillon bij en bestrooi met zout en peper. Breng aan de kook, draai het vuur wat lager en laat de soep circa 30 minuten zachtjes koken. Passeer de soep door een fijne zeef of door een roerzeef boven een kom. Proef en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.

Maak de croûtons terwijl de soep op het vuur staat. Verwijder desgewenst de korst van het brood, snijd het dan in blokjes en doe ze in een kom. Verhit de boter met de eetlepel olijfolie in een kleine pan en schep er de gemalen chilipeper, peterselie en wat zout en peper door. Schep het botermengsel om met de blokjes brood en leg ze op een bakplaat. Zet ze 8 tot 10 minuten in een op 200˚C voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Neem uit de oven en zet even weg.

Schep de soep in voorverwarmde soepborden, strooi er wat basilicum en de croûtons over en besprenkel met olijfolie.

    • Kim Maclean