de zomer van 1999.

De zomer heeft niet alleen zijn eigen hits, maar is ook het meest bezongen seizoen in de popmuziek. Tot slot van de serie Hitgolf:

`De Laatste Zomer Van De Eeuw' noemde Rob de Nijs zijn poging om dit jaar een zomerhit te scoren. Het singletje bleef steken op de 59ste plaats van de Mega Top 100, en is daarmee heel wat minder memorabel dan de zomer van 1999 zelf. Bijna 650 uur zon straalde in de maanden juni, juli en augustus neer (tegenover 565 in een gemiddelde meteorologische zomer), en toen moesten de extreme temperaturen van september nog komen. Het scheelde niet veel of de laatste weken van de zomer hadden zelfs een hittegolf gebracht – de tweede binnen anderhalve maand.

Met zulke weersomstandigheden hoeft het niet te verwonderen dat de Nederlandse hitparade volstond met liedjes over zomerse onderwerpen. Sterker nog, wie de de toptiens gevolgd heeft, moet concluderen dat de hits uit de zomer van 1999 – net als die uit 1989 (`Lambada', `French Kiss') en die uit 1976 (`Dancing Queen', `Kiss And Say Goodbye') – behoren tot de meest zomerse uit de popgeschiedenis. Bijna alle thema's die de afgelopen maanden in deze rubriek aan de orde kwamen, zijn terug te vinden in de titels, de teksten en de sfeer van de meest gedraaide singles van de afgelopen zomer. Alleen zomerkleding is dit jaar helemaal niet bezongen in een zomerhit, maar er is afgelopen seizoen dan ook geen revolutionair nieuw kledingstuk als hotpants verschenen in het straatbeeld.

De zomer begon met het vakantiebestemmingslied `We're going to Ibiza' van de Venga Boys, later gevolgd door onder meer `Wild Wild West' van Will Smith, `L.A. Song' van Beth Hart en `Tropical Paradise' van de Poco Loco Gang. Gezien hun naam, die onmiddellijk associaties met de Costa del Sol oproept, kan het natuurlijk geen toeval zijn dat de Nederlandse Poco Loco Gang band afgelopen zomer maar liefst drie hits haalde. In juli was hun `Poco Loco' een hitje, later stond `Let's Go To The Party' in de Top 100.

Sport- en spelliederen waren schaars deze zomer. Misschien wordt `Windowlicking' dank zij het gelijknamige hit van The Aphex Twins een nieuw spel, maar verder bereikte alleen `Sailor Song' van Toy Box laat in de zomer de hitparade. Aan het reportoire van reishits kon dit jaar `The Road Ahead' van City to City worden toegevoegd, en The Gypsy Kings zorgden met `Hotel California' voor een hotelhit, zij het een bewerking van de grootste hotelhit aller tijden van The Eagles. Zee en strand was in deze prachtige zomer vanzelfsprekend een geliefd onderwerp: Chicane had een hitje met `Saltwater' en er dook zelfs weer, net als in 1983, een `Vamos A La Playa' op, dit keer niet van Righeira maar van Miranda. Vreemd genoeg werd van het dubbelthema zon en hitte alleen een nummer over hitte een succes: `Canned Heat' van Jamiroquai.

Ook de weersonafhankelijke zomerliefdes werden weer bezongen: Madonna had een zomerhit met het algemene `Beautiful Stranger', BZN richtte zich op Frankrijk en vroeg `Baby Voulez-Vous?', T-Spoon heeft succes met het letterlijke `Summerlove' en Texas met het cryptische `Summer Son'.

Zo mooi was de zomer van 1999 dat deze zelfs in de vorm van het barbecue-nummer `All 'n My Grill' van Missy `Misdemeanour' Elliot een nieuw tuinfeestlied heeft opgeleverd en ook aan de kleine verzameling `luierhits' werd er een toegevoegd: `Daydream' van Toyshop.

Maar de allergrootste zomerhit ging toch weer over dansen, net als in 1996 toen `Macarena' van Los del Rio vanaf mei lang op nummer één stond. Vele weken stond `Mambo nr. 5' van Lou Bega op de eerste plaats van de hitparade en ook Ome Henks parodie `Mambo nr 6' is nu een hit. Hoewel Lou Bega heel erg klinkt als een Amerikaanse zwarte, is `Mambo No 5' geen Amerikaans nummer, maar een degelijk Duits product, geproduceerd door Frank Lio en D. Fact. Lou Bega heeft een Siciliaanse moeder en een Oegandese vader en woont nu, na een tijdje in Miami te hebben verbleven, in Duitsland. Hij schreef de tekst voor dit nummer zelf, (`A little bit of Monica in my life, a little bit of Erica by my side', enzovoort), maar de muziek is afkomstig van `Mambo No 5' van de Amerikaanse bandleider Perez Prado, die er in 1958 tijdens de Mambo-rage succes mee had in Amerika. Ome Henk hoeft dan ook geen cent auteursrechten te betalen aan Lou Bega, want de tekst veranderde hij drastisch: ,,En ik ben al dagen aan de schijterij / En weet je wat de dokter tegen me zei / Wat u nodig heb is Mambo nummer zes / Ik schrijf wel een receppie voor de hele fles.''

    • Pieter Steinz Bernard Hulsman