De curlingsteen van Erika Brown

In hun hang naar overdrijving beweren Amerikanen graag dat Erika Brown is geboren met een curlingsteen in haar hand. Dat kan natuurlijk nooit. Zo'n granieten steen heeft een diameter van ongeveer dertig centimeter en weegt twintig kilo. Bedoeld wordt gewoon dat meisje Brown al in haar jongste jaren kennismaakte met curling. Terwijl haar vader en moeder de steen over het ijs joegen, met een bezem probeerden er de juiste vaart aan te geven, keek kleine Erika geboeid toe. Ze moet gefascineerd hebben geluisterd naar de manier waarop de curlers de spelers die de bezem hanteerden met luide stem aanmoedigden. Vader Steve en moeder Diane waren enthousiaste leden van de Madison Curling Club. Steve was coach van het Amerikaanse nationale curlingteam, waarvan dochter Erika en Lisa Schoeneberg vaak deel uitmaakten. Schoeneberg veroverde veel curlingtitels en -prijzen. Erika moest met iets minder genoegen nemen. Ze was 14 jaar toen ze haar debuut maakte op de Winterspelen, in 1988 in Calgary. Toen gold curling nog als demonstratiesport. Op de Winterspelen van 1998 was curling een echte olympische sport, met echte medailles. Net als (eenmalig) in 1924. In Nagano waren Erika Brown en Lisa Schoeneberger niet op dreef. Zoals vaker wonnen de vrouwen uit Canada, het land waar curling een volkssport is.

Aflevering 37 in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland