CAFÉ DEL MAR

In de zomer dat de dansen-op-Ibiza-manie mede dankzij de Nederlandse Vengaboys (en hun hit Going to Ibiza) een hoogtepunt heeft bereikt, geeft de verzamel-cd Café Del Mar een welkom inzicht in de plaatselijke muzieksmaak. En die is heel wat verfijnder dan de Vengaboys deden vermoeden.

De cd is vernoemd naar een discotheek op Ibiza. Waarschijnlijk zijn daar de nummers van muzikanten als Talvin Singh, Rae & Christian en Moonrock favoriet. De cd bevat een mooie verzameling ontspannen zweverige dansnummers.

Zoals de danslustige populatie van Ibiza goeddeels uit Engeland afkomstig is, zijn ook de muzikanten voornamelijk Brits, en een deel daarvan Indiaas-Brits. Dat is in verschillende nummers te horen aan de sitar en etherische zang. Alleen Nithin Sawney is niet etherisch: hij foetert ritmisch in zijn moerstaal. Zo is voorkomen dat de heupwiegende ritmes en fijnzinnige damesstemmen al te esthetisch zouden worden. Nu geeft deel zes van de Café del Mar-serie een afgewogen beeld van de zwoele tak van de huidige dance-stroming.

Café Del Mar. Volumen Seis (Universal 564 861)

    • Hester Carvalho