Brussel neemt VW opnieuw onder vuur

De Europese Commissie is opnieuw een onderzoek gestart naar de verkooppraktijken van het Duitse autoconcern Volkswagen. Dat heeft een woordvoerder van de commissie gisteren bevestigd. Het onderzoek richt zich op de verkoop van de Passat-modellen in Duitsland. Volgens de woordvoerder zouden de praktijken indruisen tegen de mededingingsregels in Europa. Volkswagen heeft geprobeerd prijzen van nieuwe Passats vast te leggen en dealers is opgedragen klanten geen kortingen te geven. Vorig jaar werd Volkswagen al veroordeeld tot een recordboete van 202 miljoen mark (228 miljoen gulden), omdat het Italiaanse dealers verbood auto's te verkopen aan buitenlandse klanten. Het autoconcern heeft deze kwestie aangekaart bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Brussel ontkende donderdag nog dat Volkswagen onder vuur lag. Een commissiewoordvoerder zei toen dat alle autoconcerns momenteel onderwerp van Brusselse nieuwsgierigheid zijn. (DPA)