Brandstichting en terreur op Timor gaan door

Aan de vooravond van de komst van de internationale vredesmacht naar Oost-Timor komen er nieuwe berichten over terreurdaden van pro-Indonesische milities, ditmaal in Oekuse, een Oost-Timorese enclave aan de noordkust van West-Timor. Volgens de Australische radiozender ABC hebben de milities duizenden huizen in brand gestoken en is er een vluchtelingenstroom uit de enclave op gang gekomen richting Oost-Timor.

ABC baseert zich op de getuigenissen van een Australische man die zich in West-Timor verborgen houdt. In de Oost-Timorese enclave wonen ongeveer 56.000 mensen; meer dan 30.000 zouden op de vlucht zijn geslagen. Vorige week al werd bekend dat pro-Indonesische milities de jacht hadden geopend op vluchtelingen die vanuit Oost-Timor een veilig heenkomen hadden gezocht vlak over de grens met West-Timor.

De multinationale vredesmacht INTERFET heeft alleen een mandaat van de Verenigde Naties om in de vroegere Portugese kolonie Oost-Timor op te treden. De Australische bevelhebber van de troepenmacht, generaal-majoor Peter Cosgrove, zou vandaag in de Oost-Timorese hoofdstad Dili onderhandelingen voeren met de commandant van de Indonesische strijdkrachten in Oost-Timor, generaal Kiki Syahnakri. Generaal Syahnakri zei gisteren dat een voorhoede van ongeveer 2.000 soldaten van de vredesmacht waarschijnlijk pas maandag zal aankomen. Op dit moment kunnen de Indonesische veiligheidstroepen hun veiligheid nog niet garanderen ,,want er zijn nog steeds veel mensen hier die boos op hen zijn'', liet hij in een verklaring weten. Leider Henrique Lopez van een belangrijke pro-Indonesische militie dreigde gisteren de strijd aan te gaan met de vredestroepen ,,als ze ons lastig vallen''.

VN-waarnemers en journalisten in Dili hebben bevestigd dat Indonesische militairen en strijdgroepen zijn begonnen zich terug te trekken uit Oost-Timor. Op sommige plaatsen zouden ze bij hun vertrek dorpen in brand hebben gestoken en geroofde goederen meegenomen. Generaal Syahnakri zei gisteren dat inmiddels ongeveer 4.000 Indonesische militairen en politiemensen Oost-Timor hebben verlaten, maar dat een deel van het leger, ongeveer 3.600 man, ,,tot nader order'' in de provincie zal blijven.

De Australische premier Howard waarschuwde dat aanvallen op de vredesmacht, waarvan Australische soldaten het leeuwendeel uitmaken, scherpe internationale reacties zullen uitlokken en de Verenigde Staten dan ook geneigd zullen zijn grondtroepen te sturen. Maar een woordvoerder van het Witte Huis wilde dat niet bevestigen. Aan de vredesmacht worden slechts 200 Amerikaanse soldaten toegevoegd voor logistieke steun. De Japanse regering wil het juridisch mogelijk maken ook Japanse soldaten aan de vredesmacht toe te voegen. (Reuter, AP, AFP)