Belletje trekken op je vijftigste

,,Vorige week, bij de laatste gewone Steen & Been Show, had ik al ontzettend veel spijt dat ik heb besloten ermee te stoppen. 't Is toch een beetje belletje trekken, en om daar op je vijftigste nog voor te worden betaald óók, is wel iets bijzonders. Maar na vijftien jaar is het mooi geweest.''

Jack Spijkerman is gisteren tijdens een speciale afscheidsaflevering van zijn populaire programma op Radio 3 overvallen door een surprise party, waar volop herinneringen werden opgehaald aan de duizenden wensen van luisteraars die in de loop der jaren werden vervuld, en aan de bizarre telefoongesprekken die de Steen & Been Show de eerste faam bezorgden. Zo liep menig winkelier in de val door serieus in te gaan op de vraag naar een `neuskwelder' of een `kluunwasper' zonder te willen toegeven dat hij die artikelen niet kende. Het programma wordt vanaf volgende week, met vergelijkbare elementen, voortgezet door Dolf Jansen die de laatste jaren al regelmatig voor Spijkerman inviel.

,,Op mijn verzoek verdwijnt de naam Steen & Been Show tegelijk met mij,'' zegt Spijkerman. ,,Het was het begin van mijn radiocarrière, en het is altijd mijn programma geweest. Het is op Radio 3 ook het enige programma gebleven dat niet dagelijks is uitgezonden, ondanks de druk die werd uitgeoefend dat te doen. Daar heb ik me met succes tegen verzet, omdat je dat volgens mij niemand kunt aandoen. Soms heeft strijd zin. Een jaar of drie geleden vond ik het eigenlijk al tijd om ermee te stoppen, maar ieder jaar bedachten we toch weer nieuwe onderdelen die het leuk maakten om ermee door te gaan. En omdat het populair bleef, werd er ook steeds op aangedrongen dat ik zou blijven.

,,Maar langzamerhand ben ik zo ongeveer de oudste presentator op Radio 3. Het is onvermijdelijk dat ik een beetje de band begon te verliezen met de muziek die wordt gedraaid. Ik was de enige op de hele zender die protesteerde tegen het iets versnelde afdraaien van platen, wat volgens iedereen heel gewoon is, en evenmin werd ik erg gelukkig van de `muziekpolitie' die tegenwoordig uitmaakt welke platen er op Radio 3 mogen worden gedraaid. Ik heb ik ook nooit beweerd dat ik discjockey ben; ik ben een cabaretier die een programma maakt waarin af en toe een plaat voorbijkomt.

,,Toch blijf ik de radio het allerleukste medium vinden dat er bestaat. Ik blijf dus ook Spijkers met koppen doen, op Radio 2, behalve in de weken dat we op zaterdag het tv-programma Kopspijkers maken. Dat begint weer op 2 oktober. Omdat het zo goed gaat en zo leuk is, heb ik mijn beslissing om radicaal iets anders te gaan doen, buiten radio en televisie om, een paar jaar uitgesteld. Sinds vorig jaar mijn zoon werd geboren, werk ik al minder. Ik heb nog drie jaar de tijd om heel goed na te denken over wat ik in de toekomst wil gaan doen.''

    • Henk van Gelder