Zafarin loodst Roda JC naar zege

Roda JC ondervond gisteravond dat de nummer twee uit de Oekraïense voetbalcompetitie niet in de schaduw kan staan van het gerenommeerde Dynamo Kiev. De 2-0 overwinning op Shaktor Donetsk kreeg al binnen een half uur gestalte en voor de Limburgers mag het bereiken van de tweede ronde in de UEFA Cup geen probleem zijn. De 21-jarige Davy Zafarin had een groot aandeel in de zege van Roda, dat te snel berustte in de marge van twee treffers.

Zafarin, geboren en opgegroeid in Kerkrade, kon gisteravond nagenieten van één assist en een doelpunt. De bij Roda opgeleide vleugelspeler kent tot nu toe een goed seizoen, waarin hij onder trainer Sef Vergoossen steeds een basisplaats krijgt. Zafarin dankt dat naar eigen zeggen aan zijn constante spel. ,,In vorige seizoenen was ik te wisselvallig. Nu ben ik aardig constant. Maar ik moet het elke keer weer laten zien.''

De Argentijnse spits Batistuta is het idool van Zafarin en voor zijn doelpunt tegen Shaktor Donetsk had de aanvaller van Fiorentina zich niet hoeven schamen. Na een fraaie actie kwam Zafarin voor de al liggende doelman Virt, die hij met een bekeken balletje verschalkte. Een treffer in het Europees voetbal was voor Zafarin geen primeur. Tegen het Sloveense Primorje maakte hij twee seizoenen terug ook al eens een doelpunt. ,,Maar deze was mooier, omdat hij belangrijker was.''

Zafarin had gisteren meer tegenstand verwacht van de ploeg uit Oekraïne. Vergoossen was dat ten dele eens met zijn speler. ,,Soms liepen ze te stuntelen. Maar toen we een foutje maakten, lag de bal er wel bijna in.'' Die foutjes maakte Roda pas na rust. Daarvoor had Roda werkelijk niets te duchten gehad van hun opponent. In de tweede helft ontstond een breuk in het Limburgse collectief. Roda begon te twijfelen in de wetenschap dat 2-0 een goede basis vormt voor de return over twee weken. ,,Vooraf teken je daarvoor'', vond Vergoossen. ,,Maar we hadden er toch meer uit moeten halen. Mijn spelers twijfelden echter duidelijk tussen doordrukken en geen doelpunt tegen krijgen''

Daardoor konden de vooraf behoorlijk sterk ingeschatte tegenstanders weer terug in de wedstrijd komen. De ploeg die in de recente historie thuis zelden verloor, begon tegen het einde zowaar te geloven in een revival. Roda werd in de verdediging gedrukt, en bracht zichzelf te vaak in problemen. Gelukkig voor de ploeg weigerde Shaktor daarvan te profiteren. Eén maal, bij een ingreep van Rudge, vond de ploeg dat een strafschop verdiend was geweest. En Kriventsov trof achttien minuten in de tweede helft met een van richting veranderde vrije trap de bovenkant van de lat.

Verder kwam de defensief ingestelde ploeg niet. En dat had het aan eigen falen te danken. Want de vrijheid die de Roda-aanvallers voor rust ondanks vijf verdedigers kregen, was echt te groot. Doomernik kon bij zijn treffer ongedekt door het verdedigingcentrum lopen en ook Zafarin werd slecht in de gaten gehouden.

Vergoossen, zelf debuterend in de Europacup: ,,We mogen het daar niet moeilijk meer krijgen. Daar zou het voor ons juist gemakkelijker moeten worden. Als we er over veertien dagen alsnog uitvliegen, hebben we het zeker hier laten liggen.''

Uiteindelijk bleek onwetendheid de grootste handicap voor Roda JC. ,, Dat is ook de charme van zo'n duel,'' vond Vergoossen. ,,Ik had vooraf de opstelling van Shaktor voorspeld, maar opeens kwamen er drie anderen in. Twee daarvan kende ik niet. Nummer tien en nummer twintig, zoek het maar uit.''