VS: Russische aanpak corruptie beneden peil

Rusland zal de corruptie strenger moeten aanpakken als het financiële hulp van de Verenigde Staten wil blijven ontvangen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright gisteren gezegd.

De Russische maatregelen tegen corruptie ,,zijn niet adequaat'', zei Madeleine Albright in een toespraak in Washington voor leden van de Carnegie Stichting, een organisatie die fondsen ontvangt en uitbesteedt ter bevordering van de internationale vrede.

President Jelstin moet prioriteit geven aan corruptiebestrijding, zei Albright, volgens wie het Russische juridische systeem ,,geen partij'' is voor criminelen. ,,En de tentakels van de Russische georganiseerde misdaad reiken tot ver over de nationale grenzen.'' Albright riep Rusland op volledig mee te werken aan onderzoeken naar corruptie, zoals witwaspraktijken en misbruik van IMF-fondsen, ,,ongeacht waarheen of naar wie het bewijsmateriaal leidt''.

Niet eerder werd Rusland zo stevig en openlijk gekritiseerd door de VS. Volgens waarnemers duidt dit op bezorgdheid van de kant van de Amerikanen, dat de situatie in Rusland aan het escaleren is. Vorige maand werd bekend dat miljarden aan hulpgelden van het IMF die bestemd waren voor Rusland zijn verduisterd.

De vice-voorzitter van de Europese Commissie, Neil Kinnock, riep Rusland gisteren tijdens een parlementair debat over de situatie in Rusland eveneens op om mee te werken aan de fraudeonderzoeken. De EU is voorlopig niettemin niet van plan de financiële steun aan Rusland in te perken.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft een delegatie naar Washington gestuurd om te praten over het corruptieschandaal. Volgende week houdt het Amerikaanse Congres hoorzittingen om te onderzoeken of Amerikaans geld verkeerd terecht is gekomen. Het IMF is onder vuur komen te liggen omdat het onvoldoende veiligheidsgaranties zou hebben gekregen bij het lenen van geld aan Rusland. Het IMF kondigde woensdag aan dat het onderzoek gaat verrichten naar de door de instantie gevolgde procedures.

,,Het is duidelijk, dat we geen goed geld naar een slecht beleid moeten gooien, maar we moeten goede mensen die het juiste doen ook niet de rug toekeren'', zei gisteren Albright, die benadrukte dat bilaterale steun van de VS aan Rusland geen gevaar loopt. Die steun wordt vooral gebruikt om het nucleaire arsenaal en andere wapens in Rusland te reduceren en veilig te maken.

De minister prees de Amerikaanse vice-president en presidentskandidaat Al Gore voor zijn inspanningen voor Rusland. Gore, die voorzitter is van de bilaterale commissie voor Rusland, kwam onlangs onder vuur te liggen van Republikeinen, die, in het licht van de witwasaffaire, betwijfelen of het zin heeft om geld naar naar Rusland te sturen. De Republikeinse afgevaardigde Richard Armey noemde dinsdag het Amerikaanse Rusland-beleid ,,het ergste echec van Amerikaanse buitenlandse politiek sinds de oorlog in Vietnam''.

,,Het is in ons belang dat Rusland een succes wordt'', was het antwoord van Albright op alle kritiek. ,,Het probleem is echt en dient serieus te worden genomen'', zei ze. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken ontkende dat de VS erop uit waren Rusland te vernederen, zoals na het bekend worden van de witwaspraktijken door sommigen in Rusland gesuggereerd werd.

Albright beschouwt Rusland niet als `verloren'. Ze zei gisteren dat het land, ondanks de vele problemen, grote vooruitgang heeft geboekt sinds de val van het communisme. Het Amerikaanse beleid ten opzichte van Rusland vergt ,,tijd en geduld''. (Reuters, AFP, AP)