Universal soldier

Wat doe je als Amerikaanse filmproducent wanneer je hoofdpersonen spierbundels zonder acteertalent zijn en een raar Europees accent hebben? Je maakt er robots van. Het werkte voor Arnold Schwarzenegger in Terminator, dus waarom niet voor Jean-Claude van Damme (aardige robot) en Dolph Lungren (gemene robot)?

Universal Soldier (1992) is zoiets als Platoon ontmoet Robocop ontmoet Terminator II. Nota bene: twee dode Vietnamsoldaten, de een goed, de ander slecht, (a) worden omgebouwd tot gehersenspoelde robotkrijgers, die door een ingrijpende gebeurtenis hun geheugen terugkrijgen (b) en elkaar te lijf gaan (c).

Wat mist u als u niet kijkt? Twee stervende Vietnamezen in een dorp vol lijken. Een duel met dodelijke afloop. Een bloedige gijzelingsactie. De executie van een journalist. Een motel dat aan flarden wordt geschoten. Jean-Claude van Damme naakt. Een schotwond die wordt dichtgeschroeid met een auto-aansteker. Geroosterde robots. Een wetenschapper met een superlange injectienaald in zijn hoofd. Een dolkomische knokpartij in een wegrestaurant. Jean-Claude van Damme naakt. Een schietpartij in een supermarkt. Een achtervolging met exploderende vrachtwagens. De slechterik die in een pulpmachine verdwijnt. ,,Waar is hij gebleven?'' ,,Hij hangt nog wat rond.''

Hebben we genoten? Matig. Niet omdat het verhaal idioot is, want met idiote gegevens zijn bloedstollende actiefilms gemaakt. Van de Duitse regisseur Roland Emmerich, `Das Spielbergle aus Sindelfingen', valt evenwel weinig te verwachten. Met Teutoonse subtiliteit walst deze man de bioscoopzalen plat door alle cliché's van de actiefilm nog vele malen dikker aan te zetten dan je voor mogelijk houdt. Hij is bovendien de meesterdief van Hollywood, die werkelijk alles bij elkaar jat.

Via Independence Day en Godzilla is Emmerich inmiddels van de B-liga opgeklommen tot de eredivisie van Hollywood. Net als onze eigen Jan de Bont via bombastische formulefilms zonder emotie, originaliteit of ziel. Met gefiguurzaagde helden tussen ontploffend bordkarton. Er wordt veel geklaagd over Hollywood-pulp, maar het ergste dat Hollywood te bieden heeft, komt vaak uit Europa.

Universal soldier (Roland Emmerich, VS, 1992), Veronica, 22.05-23.50u.

    • Coen van Zwol