Ullrich toont zijn vorm in bergrit

In de eerste Pyreneeënrit is de spanning in de Ronde van Spanje teruggekeerd. Titelhouder en geletruidrager Abraham Olano verspeelde een halve minuut op zijn grootste rivaal Jan Ullrich. De Duitser heeft nog tien wedstrijddagen om zijn achterstand van ruim anderhalve minuut goed te maken op de Spanjaard. Vandaag en morgen staan nog twee zware Pyreneeënritten op het programma. De ritzege ging gisteren naar de Italiaan Daniele Nardello.

Olano had afgelopen week verrassend sterk geklommen in de Vuelta, maar in de Pyreneeën bleek hij kwetsbaar. Hij verloor zijn concurrenten in de laatste beklimming uit het oog. Ullrich werd vergezeld door de Rus Pavel Tonkov, die zijn achterstand op Olano verkleinde tot bijna tweeënhalve minuut. Ullrich was zich aanvankelijk niet bewust van Olano's slechte benen. ,,Toen het tempo in de slotfase omhoog ging, ben ik meegegaan. Het is mooi dat ik daarbij tijd heb goedgemaakt, maar het was eigenlijk niet de opzet'', verklaarde Ullrich na afloop.

Olano arriveerde zonder steun van zijn ploeggenoten op zevenenhalve minuut van ritwinnaar Nardello. Olano was niet verrast door zijn mindere vorm.

,,Ik heb mij iedere dag vooraan laten zien. Daarvoor moet ik nu de tol voor betalen'', sprak de kopman van Once. Olano is een zwaargewicht die zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld tot tijdritspecialist. Vorig jaar dankte hij zijn eindzege in de Vuelta aan de helpers van Banesto. In het shirt van zijn nieuwe werkgever Once lijkt hij in het hooggebergte meer op zichzelf aangewezen.

Nardello won de sprint van een kopgroep met de Colombiaan Pena en de Spanjaarden Casas en Uria en behaalde daarmee zijn tweede overwinning in de Vuelta.