Tengelmann zet Hermans in de etalage

Het Duitse detailhandelsconcern Tengelmann stoot zijn Europese supermarkten af. Een van de bedrijfsonderdelen die verkocht worden, is de Nederlandse Hermans Groep, moeder van de A&P-winkels.

Dat heeft Tengelmann gisteren bekendgemaakt.

Laurus (Konmar, Edah, Super de Boer) heeft zich inmiddels als kandidaat voor de Hermans Groep aangediend. ,,Wij zijn op zoek naar uitbreiding in Nederland. Overname van de Hermans Groep past bij onze strategie'', aldus een woordvoerder van Laurus. Ahold stelt in een reactie de ontwikkelingen ,,met belangstelling'' te volgen, maar wil niet zeggen of het geïnteresseerd is in overname van de A&P-winkels. Het concern geeft wel aan zijn groei vooral in de Verenigde Staten te zoeken.

Tengelmann brengt zijn supermarkten in Duitsland onder in een alliantie met Edeka, het grootste levensmiddelenconcern van het land en tot voor kort Tengelmanns grootste concurrent. Ondanks hoge investeringen in verbetering van zijn marktpositie leed Tengelmann vorig jaar 200 miljard mark (225 miljoen gulden) verlies op zijn supermarkten. Het familiebedrijf heeft nu besloten de felle concurrentiestrijd op te geven.

Europese supermarktketens beleven op dit moment een concentratiegolf. Tengelmann verwacht niet dat het in die sector ooit nog een sterke marktpositie op zal kunnen bouwen. Naast de Hermans Groep stoot het vier Duitse supermarktketens en een drogisterijformule af. Alleen een keten van goedkope discountwinkels blijft deel uitmaken van de groep. Het detailhandelsconcern richt zich verder op bouwmarkten, kledingwinkels en supermarkten in de Verenigde Staten en Canada.

Tengelmann is met een omzet van 52 miljard mark een van de grootste detailhandelsconcerns ter wereld. Vijftien jaar geleden kocht het in Nederland de Hermans Groep van de familie Hermans. De supermarkten, die toen nog Jac. Hermans heetten, werden in 1994 omgevormd tot A&P, de winkelformule die Tengelmann ook in de Verenigde Staten hanteert.

Vorig jaar nam de Hermans Groep vijf zogeheten hypermarkten (grote supermarkten) over van Maxis. Tot voor kort exploiteerde A&P ook `Master' supermarkten op NS-stations, maar die zijn inmiddels allemaal gesloten. De spoorwegen gaan nu met Albert Heijn in zee. De Hermans Groep heeft een omzet van 1,7 miljard gulden.

Directievoorzitter W. Pijper van de Hermans Groep mag van Tengelmann zelf een koper zoeken voor de 131 A&P-supermarkten. Hij heeft daar tot het einde van het jaar de tijd voor gekregen. De Hermans Groep draagt volgens Pijper niet bij aan de verliezen van de supermarktdivisie van Tengelmann. ,,Wij zijn een kerngezond en winstgevend bedrijf.''