Software tegen files op het computernet

Het New-Yorkse bedrijf Predictive Systems kocht begin deze week het veel kleinere NRCC uit Veenendaal. ,,We zijn een tweeling die op verschillende continenten is opgegroeid en nu bij elkaar wordt gebracht.''

Als voorzitter Ron Pettengill uitlegt wat Predictive Systems doet en vertelt waarom NRCC er zo goed bij past, ontschiet hem even de naam van een van zijn nieuwe Nederlandse collega's. ,,Nou ja'', bromt hij verontschuldigend. ,,Ze hebben ook altijd moeite met mijn naam.''

Deze week maakte Predictive de overname bekend van het Nederlandse bedrijfje Network Resource Consultants & Company (NRCC) uit Veenendaal. Predictive is hard op weg naar de vierhonderd werknemers en daarmee vijfentwintig keer zo groot als NRCC. Voor het overige vertonen beide bedrijven een verrassende gelijkenis. Ze zijn gespecialiseerd in analyse van computernetwerken voor bedrijven. Beide gaan er prat op dat ze adviseren over toepassing van technologie, maar uiteindelijk mikken op de verbetering in bedrijfsresultaten die daarmee wordt gerealiseerd. ,,We zijn een tweeling die op verschillende continenten is opgegroeid en die nu bij elkaar wordt gebracht'', zegt operationeel directeur Wilfried van Haeren van NRCC.

Ondanks het bescheiden personeelsbestand van zestien consultants heeft NRCC in zijn klantenkring klinkende namen als ING, KLM en de Rabobank. Voor deze ondernemingen is volgens Van Haeren een ,,stukje software'' ontwikkeld dat de belasting van een computernetwerk in kaart brengt. Neem een bedrijf dat voor de interne communicatie een Intranet heeft opgetuigd en daarnaast gebruikmaakt van Baan- of SAP-software voor het beheersen en aansturen van bedrijfsprocessen. Als zo'n bedrijf zijn werknemers toegang wil bieden tot het externe Internet, betekent dat een stevige extra belasting van het netwerk.

Het is belangrijk tevoren in te schatten wat daarvan de gevolgen zijn. Maar volgens Van Haeren hebben bedrijven ,,geen idee wat er gebeurt'' als een nieuwe toepassing op het netwerk wordt gelanceerd. Met de software en de hulp van NRCC-adviseurs kunnen de gevolgen in kaart worden gebracht. ,,Ik vergelijk het graag met het voorkomen van files op het wegennet'', zegt Van Haeren.

Predictive zal de analysetechnieken van NRCC gaan toepassen in de Verenigde Staten. Zelf heeft het bedrijf software ontwikkeld die de klant kan gebruiken om te kwantificeren welke bijdrage investeringen in computernetwerken leveren aan de financiële resultaten.

Predictive Systems is gevestigd in een oud bedrijfsgebouw in TriBeCa, een hippe wijk op Manhattan. Omdat de verdieping al bijna te klein is, zal de onderneming later dit jaar naar Fifth Avenue verhuizen.

Volgens Van Haeren kwam NRCC voor op een lijst met Europese high potentials in de Europese automatisering die was samengesteld door marktonderzoeker IDC. Investeringsmaatschappij General Atlantic (GA), bekend van participaties in Baan en Exact en sinds januari ook aandeelhouder van Predictive, gebruikte de lijst om een geschikte partner te vinden die zou kunnen helpen bij de expansie in Europa.

Pettengill vertelt: ,,GA Partners deed allerlei research voor ons in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. We hebben tal van ontmoetingen met kandidaten gehad. We hebben heel Europa afgezocht, maar alleen met NRCC klikte het echt. Jos Bourgonje [algemeen directeur van NRCC] en Wilfried van Haeren kwamen een week later hier langs en toen hebben we nog langer met ze gesproken. Daarna was het snel rond.''

Predictive gaat begin oktober naar de schermenbeurs Nasdaq. NRCC krijgt voor zijn fusie met Predictive betaald in aandelen. Afhankelijk van de prijs waarvoor deze naar de beurs worden gebracht ligt de overnameprijs tussen 12 en 18 miljoen dollar (ongeveer 37 miljoen gulden).

De overname van NRCC is halsoverkop verwerkt in het prospectus dat het bedrijf heeft gedeponeerd bij de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder op de beurs. Predictive gaat Europa in, is de boodschap. Van Haeren: ,,Dat is een verhaal dat Predictive beleggers zo vlak voor de beursgang natuurlijk graag wilde vertellen.''

    • Lucas Ligtenberg
    • Michiel van Nieuwstadt