Selectie Films

FILMS

Don't Tell Mom the Babysitter Is Dead (Stephen Herek, 1991, VS). Televisiesterretje Christina Applegate (`Married with Children') mag schitteren in kletsfilmpje over vijf broers en zussen, van wie de moeder twee maanden weg is en de oppas na één dag overlijdt. RTL5, 20.30-22.25u., met reclame.

.Get Shorty (Barry Sonnenfeld, 1995, VS). Een op Elmore Leonards boek gebaseerde, geraffineerde en droogkomische satire over Hollywood, komt moeizaam op gang maar wordt geheel gedragen door een in alle opzichten triomferende John Travolta als cinefiele `loan shark' die zich in het filmmilieu uitstekend staande houdt. VRT, 21.35-23.20u.

Universal Soldier (R. Emmerich, 1992, VS). Zie Film-Vooraf. Veronica, 22.05-23.50u.

Nelly & monsieur Arnaud (Claude Sautet, 1995, Frk/It/Dtsl). In Sautets dertiende film – over een oude, gepensioneerde rechter (Michel Serrault) die een 25-jarige Parisiènne (Emmanuelle Béart) in dienst neemt om zijn mémoires uit te tikken – gaat het niet zozeer om verhevigde emotionele stadia als wel om het gebied daartussen. Intuïtie en zelfrespect verhinderen dat de groeiende intimiteit wordt uitgesproken in deze glasheldere, superieure observatie. ZDF, 22.55-0.40u., nagesynch.

Baby Doom (Peter Gren Larsen, 1998, Denemarken). Jonge Deense computer-nerd denkt dat zijn leven per digitale agenda valt te organiseren. Ook als hij een baby krijgt. Maar de natuur blijkt weerbarstig in deze mislukte zedenschets. Ned.3, 23.07-0.27u.

A Streetcar Named Desire (2) (Glenn Jordan, 1995, VS). Een verbazingwekkend trouwe, en dus overbodige kleurenkopie voor televisie van de klassieker uit 1951 van Elia Kazan naar Tennessee Williams. RTL4, 23.20-0.20u., met reclame.

.La promesse (Luc & Jean-Pierre Dardenne, 1996, Belg/Fr/Lux). Derde, schijnbaar eenvoudige speelfilm van de Luikse broers Dardenne schetst realistisch beeld van gesjacher met illegalen in de verkommerde fabrieksstad Seraing. Leerling-automonteur strijdt met zijn vader over de morele grenzen van de uitbuiting. Authentieke quasi-documentaire cinema van hoog niveau. Canvas, 23.20-0.50u.

.Jumpin' Jack Flash (Penny Marshall, 1986, VS). Aanstekelijk komediedebuut van latere regisseuse van o.a. Big werkt vooral door Whoopi Goldberg als eigenzinnige kantoorjuffrouw, die in een spionage-intrige belandt. Klein rolletje van Jeroen Krabbé als louche connectie. BBC1, 0.05-1.45u.

The World's Greatest Lover (Gene Wilder, 1977, VS). Nogal

infantiele klucht speelt in jaren twintig Hollywood. Gene Wilder moet latin lover Valentino naar de kroon steken. ZDF, 1.20-2.45u.

A Town Called Bastard / A Town Called Hell (Robert Parrish, 1971, Eng/Spanje). Moordlustige en cynische western waarin Stella Stevens in Mexicaans dorpje de moord op haar man wreekt. BBC1, 1.45-3.25u.

Scene of the Crime (Roy Rowland, 1949, VS). Routine-thriller. Politieman jaagt op moordenaar van collega. ARD, 02.10-3.40u., nagesynch.

.Blind Date (Joseph Losey, 1959, Engeland). Vier jaar vóór zijn meesterwerk The Servant

gedraaide thriller van psychologische anatoom Losey. Nederlandse schilder in London krijgt moord in de schoenen geschoven. BBC2, 2.25-4.00u., zw.

Hurricane Smith (Colin Budd, 1990, Australië). Gepeperde actiefilm van de lopende band. Texaanse Carl Weathers neemt in Australië de moordenaar van zijn zus te grazen. Morgen, SBS6, 11.10-12.45u., met reclame.

A Thunder of Drums (Joseph M. Newman, 1961, VS). Solide r

outine-western waarin geschoffeerde cavalerist George Hamilton zich bewijst in strijd tegen Apachen. Morgen, BBC2, 12.55-14.30u.

Wenn am Sonntagabend die Dorfmusik spielt (Rudolf Schündler, 1953, West-Duitsland). Sentimentele Heimatfilm met veel Schwarzwald. Morgen, ARD, 13.35-15.00u.