Ramsj

Jonathan I. Israël: Nederland als centrum van de wereldhande. Gebonden, Van Wijnen 1991, van ƒ99,75 voor ƒ29,90. Steven Sterk Utrecht, Scheltema Amsterdam.

Vertaling van een Engels standaardwerk uit 1989 waarover deze krant o.a. schreef `onthutsend, bewonderenswaardig, knap'. Israël, hoogleraar in Londen, beschrijft de periode 1585 tot 1740, toen Nederland oppermachtig was op de wereldzeeën. Hoe kwam die economische macht tot stand? En hoe verweerden de Nederlanden zich tegen de concurrentie? Zonder illustraties maar mét noten en een uitvoerige bibliografie.

Catherine Lampert (inl.): Juan Gris. Gebonden, Gerd Hatje 1992, van ƒ149,50 voor ƒ59,50. Premsela Amsterdam.

Catalogus bij een tentoonstelling van het werk van de Spaanse beeldend kunstenaar Juan Gris. Het werk van Gris wordt ingedeeld in vier perioden: het synthetisch kubisme (tot 1915), de `architectuur'-periode ( tot 1919), de `poëtische periode' (tot 1923) en de `polyfone' periode (tot zijn dood in 1927). Gris hield zich ook bezig met de lithografie en maakte enkele decors. De tekst is in het Duits en de illustraties zijn van uitstekende kwaliteit.

Derk Jan Eppink: De stille kracht van taal. Paperback, Contact 1995, van ƒ19,90 voor ƒ7,90. Steven Sterk Utrecht.

Klein boekje over de wederwijze beïnvloeding van het Nederlands en het Indonesisch. Eppink heeft een en ander verpakt in thematische hoofdstukjes over o.a. eten en drinken, geld en zaken. Eveneens bij Steven Sterk: drie klassieke teksten met uitvoerige inleidingen en noten, van uitgeverij Boom. Het gaat om Avicenna Leerdicht der geneeskunst, Lucianus' Zeus tragische rol, en Minucius Felix van Octavius. Nieuwe prijs, per titel, ƒ15,-.

Gianni Versace: The art of being you. Gebonden, Donatella 1997, van ƒ226,40 voor ƒ99,-. Boekhandel Roelants Nijmegen.

In juli 1997 werd de Italiaanse mode-ontwerper Gianni Versace vermoord. Kort daarvoor had hij het manuscript afgerond voor dit boek, waarin afbeeldingen van kunstwerken uit zijn eigen collectie worden afgewisseld met foto's van mooie jongens en meisjes met kleding van Versace. De vormgeving is heel modieus, het hele boek een interessant en veelzeggend tijdsdocument.

Michael Leapman: New York. Gebonden, Companion Guides 1991, van ƒ66,10 voor ƒ14,95. Donner Rotterdam; Het Martyrium Amsterdam.

Mooie gids over New York. Het gaat om een herziene editie van een werk uit 1983, dat indertijd door The Economist werd uitgeroepen als de beste wegwijzer door The Big Apple. Leapman geeft per stadsdeel een verhalende tekst met veel geschiedenis, cultuur en achtergronden. De openingstijden (en dergelijke) staan achterin.

Lisa Jardine: Wordly Goods. Paperback, Papermac 1996, van ƒ46,80 voor ƒ18,50. Nayler & Co Den Haag.

De Britse hoogleraar Jardine richt zich in deze nieuwe geschiedenis van de Renaissance op goederen en producten die in deze periode werden ontwikkeld of verhandeld. Zij schrijft uitvoerig over de Italiaanse boekproductie, over het (opnieuw) in kaart brengen van de hemel en over de handel in talloze goederen. Het boek is spaarzaam maar mooi geïllustreerd en werd goed ontvangen.

Annabel Davis-Goff: Gambling. Gebonden, Sinclair-Stevenson 1996, van ƒ98,- voor ƒ19,90. Ulysses, Den Haag.

Bloemlezing van gedichten en literaire passages die te maken hebben met gokken. De eerste tekst is afkomstig uit de bijbel (gegok van Jonas), de laatste van de Amerikaanse journalist Hunter S. Thompson, die een bezoekje bracht aan Las Vegas. De teksten zijn thematisch gesorteerd, op `The Gods', `Man' en `Self'. Een paar winnaars maar vooral veel verliezers.

Paco Ignacio Taibo: Guevara also known as Che. Gebonden, St. Martins Press 1997, van ƒ78,05 voor ƒ27.50. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Forse biografie over de Argentijse revolutionair Che Guevara. In 1997 werden Guevara's stoffelijke resten in Bolivia opgegraven en met veel ceremonieel vertoon bijgezet in het mausoleum in Santa Clara op Cuba – maar dat heeft Taibo niet meer kunnen verwerken. Op dit punt is zijn boek, dat voorzien is van een zeer uitvoerige bibliografie en vele noten, dus achterhaald. Opmerkelijk lelijk getypografeerd.

Robert D. Kaplan: Balkan Ghosts. Paperback, Papermac 1993, van ƒ34,00 voor ƒ17,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Begin jaren negentig trok de Amerikaanse schrijver en journalist Robert Kaplan geruime tijd door wat hij het `hart van de Balkan' noemt – zo'n beetje van Wenen naar Istanbul. Zoals bekend is dit gebied de bakermat van veel ellende en die komt dan ook uitvoerig aan bod.

Plus Kaplans belevenissen bij zijn reizen per boot, trein en te voet. Lovend ontvangen.

Allen en Patricia Ahearn: Collected Books. Gebonden, G.P. Putnam 1991, van ƒ110,95 voor ƒ37,50. Ulysses Den Haag.

Specialistisch naslagwerk waarin de prijzen zijn opgenomen van ruim vijftienduizend in Verenigde Staten verschenen boeken. Alfabetisch gerangschikt, op naam van de auteur of op titelwoord.

donkerheid!

    • Ewoud Sanders