Proces erfgename om werken Klimt

De erfgename van een joodse, Oostenrijkse verzamelaar is een proces begonnen tegen de Oostenrijkse staat, die weigert vijf schilderijen van Gustav Klimt aan haar terug te geven. Het gaat om twee portretten en drie landschappen die een waarde van meer dan driehonderd miljoen gulden vertegenwoordigen.

De doeken komen uit het bezit van Ferdinand Bloch-Bauer, wiens bezit, na zijn vlucht voor de nazi's in 1938, door de Oostenrijkse staat werd geconfisqueerd. Vorig jaar regelde Oostenrijk wettelijk dat deze zogenaamde `Beutekunst', veelal opgenomen in museale collecties, aan de rechtmatige eigenaren dient te worden gerestitueerd. De vijf schilderijen van Klimt weigert de staat terug te geven, omdat de weduwe van Ferdinand Bloch-Bauer ze destijds wilde nalaten aan de Oesterreichische Galerie in Wenen. Volgens de advocaat van de tegenpartij dateert die wilsbeschikking van vóór de annexatie van Oostenrijk bij nazi-Duitsland. De rampzalige gevolgen daarvan voor de familie Bloch-Bauer hadden vanzelfsprekend tot gevolg dat die wilsbeschikking niet meer van kracht was, aldus de advocaat. (Reuters)