Poolse foto's

Sofia meldt zich af voor de Nederlandse les van volgende week: haar moeder komt voor een paar dagen uit Polen over. Ach, dat is leuk voor haar. Maar wil moeder niet mee naar school? Dan hoeft Sofia haar les niet te missen.

Nee, zegt Sofia. Mijn moeder wil niet mee. Die gaat vast vissen. Even denk ik dat ik het niet goed heb verstaan. Zei je vissen?

Ja, zegt Sofia. Als mijn moeder bij mij is zit ze de hele dag te vissen in de sloot achter ons huis. De vorige keer heeft ze een snoek gevangen van 80 cm. Die hebben we ingemaakt in azijn. We hebben er nog weken van gegeten.

Ik ken die sloot. Ooit heb ik foto's gezien van Sofia's huis met uitzicht op een Zuid-Hollandse polder. Nooit geweten dat er vis zat in al dat zwarte water.

Natuurlijk heeft Sofia vandaag ook foto's meegenomen. Deze vrouwen zijn gewoon gek op foto's. Heeft de een er geen bij zich, dan de ander wel. Ze gaan in de pauze van hand tot hand en worden uitgebreid becommentarieerd. Zo heeft de Turkse Nuray ons pas nog foto's laten zien van haarzelf een paar jaar geleden, toen ze nog niet getrouwd en twintig kilo lichter was en nog in de kersenboom van haar ouders durfde te klimmen. In die tijd droeg Nuray nog geen hoofddoekje en zodoende weten we nu allemaal dat die doek niet alleen haar dunne kastanjehaar maar tevens twee enorme flaporen verbergt.

Sofia heeft een fotoserie meegebracht van haar vakantie, deze zomer, in haar Poolse geboortedorp. Ter afscheid had ze haar hele familie én de burgemeester uitgenodigd voor een feestelijke lunch in de dorpszaal. We zien haar moeder op die foto's, een robuuste bejaarde aan de dans met een schriele heer. Dat is moeders verloofde, wijst Sofia. En hier, kijk, hier heft ze zelf juist het glas met de burgemeester.

Ik zie het geheven glas, maar ook iets anders. Op de achtergrond hangen twee ingelijste foto's aan de muur van het Poolse restaurant. Links een copulerend paar dat even pauzeert voor het poseren. Rechts laat een blonde dame ons haar onbedekte kruis zien. Bij nadere beschouwing tonen ook de andere foto's Poolse porno aan de muur. Ongerust kijk ik naar Nuray. Maar die ziet het gelukkig niet. Is dat je moeder, Sofia?, vraagt ze. Zo, wat een knappe vrouw zeg!

    • Elizabeth Termeer