Petritsch in actie tegen Kroaten

Bosnië-gezant Wolfgang Petritsch heeft gisteren zijn uitgebreide bevoegdheden gebruikt door twee plaatselijke functionarissen te ontslaan die volgens hem het vredesproces in Bosnië saboteren.

De Bosnische Kroaat Stipe Babic werd ontslagen als minister van Justitie van het door de Bosnische Kroaten gedomineerde kanton Herceg-Bosna. Volgens Petritsch is daar de uitvoering van het vredesakkoord van Dayton sinds 1995 ,,zeer armzalig'' geweest. ,,Noch de politie, noch het rechtssysteem functioneert fatsoenlijk. Bepaalde overtreders en beruchte verdachten [van oorlogsmisdaden] lijken immuun voor vervolging en de minderheden worden op grote schaal gediscrimineerd'', aldus Petritsch in een verklaring.

Het ergst is de situatie in de stad Drvar, die sinds de oorlog wordt beheerst door de Bosnische Kroaten. De verdreven Servische inwoners wonnen in 1997 met hun absentiestemmen de gemeenteraadsverkiezingen, maar de Kroaten saboteerden de installatie van de gemeenteraad en de terugkeer van vluchtelingen. Vorig jaar staken ze woningen van teruggekeerde Serviërs en het VN-kantoor in de stad in brand. De Bosnische Kroaat Borivoje Malbašic werd gisteren door Petritsch als voorzitter van de gemeenteraad ontslagen omdat hij steeds heeft verhinderd dat die raad bijeen kwam.

Petritsch ontsloeg ook de Bosnische Serviër Mile Marceta als burgemeester van Drvar – niet echter omdat hij `Dayton' saboteert, maar omdat hij door de Kroatische sabotage en dreigementen zijn werk niet kan doen. Marceta werd vorig jaar door Kroaten aangevallen en is sindsdien voortdurend bedreigd. Hij had Petritsch zelf om zijn ontslag gevraagd. (Reuters, AFP)