Oost-Timor krijgt eerste voedselhulp

De voedselhulp aan vluchtelingen in Oost-Timor is vanmorgen voorzichtig op gang gekomen, terwijl Indonesische militairen begonnen met terugtrekking uit de provincie.

In het Australische Darwin verzamelen zich de troepen voor de internationale vredesmacht die vanaf zondag de orde in Oost-Timor moet herstellen.

Een Australisch vliegtuig heeft vanochtend 20.000 kilo rijst en voedselrepen afgeworpen boven Ermera, ten zuiden van de hoofdstad Dili. De 20.000 vluchtelingen in Ermera zitten al meer dan een week zonder eten. De VN kregen vandaag van de Indonesische autoriteiten maar toestemming voor één voedselvlucht. Over een uitbreiding wordt onderhandeld.

Hulporganisaties verwachten dat grootschalige voedselhulp pas op gang komt als de internationale vredesmacht zondag in Oost-Timor arriveert. Volgens de Verenigde Naties dreigen ruim 150.000 vluchtelingen te verhongeren. Ze houden zich in leven door het eten van wilde planten.

In de Oost-Timorese hoofstad Dili maakten Indonesische militairen zich vanmorgen op om te vertrekken uit Oost-Timor, zogauw de internationale vredesmacht is aangekomen, Wapens, munitie en computers werden in marineschepen geladen. Volgens de Indonesische autoriteiten is de troepenmacht in Oost-Timor de afgelopen dagen al met 1.000 man verminderd tot 6.600 soldaten en 7.100 politiemensen. De terugtrekking kan binnen een week voltooid zijn, zei gisteren generaal-majoor Kiki Syahnakri, commandant van de Indonesische strijdkrachten in Oost-Timor. Zijn collega, de Australische generaal-majoor Peter Cosgrove, commandant van de internationale vredesmacht, vertrekt morgen naar Dili om met Syahnakri de overdracht van de ordehandhaving te regelen.

Ook een aantal pro-Indonesische milities trekt zich terug uit Oost-Timor. Een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties zag gisteren één van de gevechtsgroepen met een Indonesisch toestel vertrekken van het vliegveld van Baucau, 100 km ten oosten van Dili. Andere milities zouden hun toevlucht hebben gezocht in West-Timor. Maar ook vanmorgen trokken er nog steeds militieleden door de straten van Dili. Eén van de militieleiders, Domingo de Deus, zei vanmorgen dat de internationale vredesmacht op gewapende weerstand moet rekenen. ,,We zijn klaar om te doden en gedood te worden.''

Het Indonesisch parlement heeft gisteren de ongebruikelijke stap genomen om president B.J. Habibie ter verantwoording te roepen. Zijn besluit om een vredesmacht toe te laten in Oost-Timor moet hij komen toelichten. Dat besluit heeft in Indonesië sterke nationalistische sentimenten gewekt. (AP, Reuters, AFP)