Oma danste de mambo, mamma zong Mamma Mia!

Je hebt deze zomer vast veel meegezongen met de zomerhit Mambo No.5 ('A little bit of Monica in my life') van Lou Bega, of gedanst op Mamma Mia! van de Abba Teens, in de disco op de camping. Of misschien heb je meegegild met de toverdokter, de Witch Doctor van de Cartoons, ook een hit deze zomer, met de kreet: Oe-ie oe-aa-aa, tsjing tsjang, wille walle bing beng (2x).

Ze klinken hartstikke modern, die drie liedjes, met een raptekst en een snelle drumbeat. Maar het zijn oude nummers, die al eerder hits waren, toen je moeder en zelfs je grootmoeder jong waren en dansen gingen.

Het oudste lied, zeker vijftig jaar, is Mambo No. 5. Mambo is de naam voor een snelle Cubaanse dans; in de videoclip zie je Lou Bega ook een paar danspasjes doen, en je ziet ook oude zwart-wit beelden van dansers en een orkest. Dat zijn opnamen uit de jaren veertig en vijftig, toen de mambo in Amerika (een ook in Nederland) populaire dansmuziek was. Vooral de bandleider Perez Prado hat danshit na danshit in die tijd, en hij schreef ook Mambo No.5; de trompetstukjes op de plaat van Lou Bega opnames van Perez. Omdat ze in de Duitse discotheken veel mambomuziek draaien, heeft Bega, die in Duitsland woont, Mambo No. 5 opgenomen - en dat het oude muziek is, weet hij, want hij heeft de plaat aan zijn vader (een Oegandees, zijn moeder is Sicilaanse) opgedragen, die er vroeger van hield.

Ook muziek uit oma's tijd is The Witch Doctor van de Cartoons; dat was in 1958 een hit in Amerika (en ook in ons land). Het liedje werd gezongen en bedacht door Ross Bardigan, die ook een tekenfilmserie met zingende eekhoorns maakte voor de televisie, Alvin en de Chipmunks; die zongen met rare stemmetjes allerlei eigen en bekende liedjes - zoals de Smurfen met Smurfenhouse nu doen.

Er zijn oma's - zoals de oma van Laura Gerritsen (10) uit Amsterdam - die nog moeiteloos Oe-ie oe-aa-aa, tsjing tsjang, wille walle bing beng kunnen zingen.

En Laura's moeder kan moeiteloos Mamma Mia meezingen, dat nu door de Abba Teens wordt gezongen - want ruim twintig jaar geleden, in 1976 had de Zweedse pogroep Abba een hit met dat nummer. De Abba Teens zingen allemaal oude hits van Abba, zoals nu weer Super Truper.

Mamma Mia is een liefdesliedje (Mamma Mia! Wat ben ik toch gek op ja, ik kan niet zonder je,' dat zingen de Abba Teens ongeveer), The Witch Doctor (Ò toverdokter, geef me toch een toverspreuk zodat mijn meisje verliefd op me wordt, zingen de Cartoons) en ook Mambo No. 5 is een liefdesliedje - zoals bijna alle hits liefdesliedjes zijn. Inmiddels staat in Nederland ook een Mambo Nr. 6 is in de hitparade. Dat is een grapversie van Mambo No. 5, in het Nederlands gezongen door Ome Henk (de man die ook de Smurfenhouse maakte). Hij zingt met schorre stem op de muziek van Perez Prado: Heb u een pilletje voor de hik, en iets tegen de krampen aan me rikketik (...) en weet je wat de dokter tegen me zei: Wat u nodig heb is Mambo nummer zes. hier hebbu een receppie voor een hele fles.' Ome Henk drinkt het, en krijgt allemaal mooie meiden (`lekkere wijven'zingt Ome Henk) achter zich aan. Dat is eigenlijk weer een grapversie van een andere oude hit, over een bekend liefdesdrankje, Liefdesdrankje nummer 9. Love Potion No. 9, maar dat is een ander verhaal.

Danste je oma vroeger echt de mambo? Of zongen je ouders of grootouder vroeger ook al Oe-ie oe-aa-aa, of Mamma Mia? Vraag het ze, en schrijf ons er over. Oma's mogen zelf ook hun mambo-herinneringen opsturen aan de Kinderpagina, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam. De leukste inzending wint een cd-bon. Stuur je brief in voor 1 oktober, zet ZOMERHIT op de enveloppe.

    • Paul Steenhuis