NONFICTIE

Joep Leerssen: Nationaal denken in Europa. Een cultuurhistorische schets. Amsterdam University Press,

173 blz. ƒ39,50

De gestage eenwording van Europa heeft een lange stroom studies over naties en nationaliteiten opgewekt. Leerssen, hoogleraar Moderne Europese Letterkunde, behandelt het nationale denken vanaf de late middeleeuwen tot de vroegmoderne tijd in verschillende regio's in Europa.

Johan Talens: Een feodale samenleving in koloniaal vaarwater. Staatsvorming, koloniale expansie en economische onderontwikkeling in Banten, West-Java (1600-1750). Verloren, 253 blz. ƒ57,-

Banten of Bantam was de centrale peperhaven in de Indonesische Archipel, de plek waar de Nederlanders op hun eerste tocht naar Indië naar toe koersten. Dit boek is een studie naar de invloed van de buitenlandse handel, de rol van de sultan en van de VOC op de sociaal-economische en politieke verhoudingen.

Ruud Paesie: Het VOC-retourschip Ravesteyn. De laatste reis van een Zeeuwse Oostindiëvaarder.

De Bataafsche Leeuw.205 blz. ƒ79,-

Gedetailleerd relaas van een duikinstructeur die de wrakstukken van een verongelukt VOC-schip terugvond bij de Maldiven. De hele geschiedenis van het schip – bouw, reis, opvarenden en de ongelukkige schipbreuk – wordt op grond van wrakstukken en archivalia gereconstrueerd.

Theo de Wit en Henk Manschot (red.): Solidariteit. Filosofische kritiek, ethiek en politiek. Boom, 312 blz. ƒ49,50

Een elftal filosofen en theologen doet een verwoede poging de klassieke term `solidariteit' te revitaliseren, in een tijd waarin dat sociaal-ethische begrip is afgevlakt tot een hol synoniem van `medelijden'. Over onder meer kosmopolitisme, de multi-culturele samenleving, en etnocentrisme.

Paco Underhill:Waarom we kopen wat we kopen. De wetenschap van het winkelen. Forum, 267 blz. ƒ29,90

Vertaling van Amerikaans werkje, The science of shopping, waarin de auteur een verwoede poging doet aan te tonen dat het winkelbedrijf zich allang heeft gesolidariseerd met het winkelpubliek. Hoe ijzerwinkels zich leren aanpassen aan vrouwen, en waarom de grote maten herenondergoed niet op de onderste schappen moeten liggen.