NMa bekijkt fusie fruitveilingen

Door de fusie van de fruitveilingen The Greenery en Fruitmasters dreigt een te sterk economisch machtsblok te ontstaan op de Nederlandse fruitmarkt, hetgeen de concurrentie kan belemmeren. Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die vanochtend heeft aangekondigd de fusie nader te zullen onderzoeken.

,,Na de fusie bieden de Nederlandse fruittelers gezamenlijk iets meer dan de helft van het in Nederland geproduceerde fruit aan één veilingorganisatie aan'', aldus de kartelwaakhond. ,,De huidige prijsconcurrentie tussen The Greenery en Fruitmasters verdwijnt. Daardoor ontstaat een machtspositie.''

De fruitveilingen, beide onderdeel van coöperaties van groenten- en fruittelers, willen hun krachten bundelen om hun internationale concurrentiepositie te verbeteren. ,,Als de NMa dat onmogelijk maakt, zullen veel Nederlandse telers de concurrentiestrijd verliezen en verdwijnen'', aldus een woordvoerder van The Greenery, die bestrijdt dat de fruitveilingen na hun samengaan te sterk worden. De fusie loopt door het NMa-onderzoek vertraging op.