Nieuwe aanslag Rusland vergroot druk op Kremlin

Bij een bomexplosie in St. Petersburg zijn vannacht twee doden en vier gewonden gevallen. Hoewel het de zesde dodelijke aanslag in amper drie weken betreft, zou deze jongste ontploffing losstaan van de terreurcampagne waarvoor de Russische regering Tsjetsjeense moslimrebellen in de Kaukasus verantwoordelijk houdt.

De nachtelijke knal op de zevende verdieping van een flat in St. Petersburg zet het Kremlin niettemin verder onder druk. Ook al gaat het om een gerichte afrekening onder criminelen, zoals minister Vladimir Roesjhailo van Binnenlandse Zaken veronderstelt, meer en meer Russen zeggen hardop dat de macht de onderdanen niet langer kan beschermen.

In een commentaar voorspelt de krant Segodnja vanmorgen het ,,einde van het tijdperk-Jeltsin''. Zoals tien jaar geleden de Sovjet-Unie uiteenviel, aldus het blad, zo verbrokkelt nu de Russische federatie. Dat zou blijken uit de onmacht van het centrale gezag de recente terreurgolf en het separatisme in de Kaukasus te stoppen.

President Jeltsin riep vanmorgen alle geledingen van de macht op ,,een gesloten front tegen het terrorisme'' te vormen, een boodschap die vooral bestemd was voor Ruslands regionale leiders van de Federatieraad (de Senaat), die vandaag in spoedzitting bijeenkwamen. Senaatsvoorzitter Jegor Strojev omschreef een eventueel vervroegd aftreden van Jeltsin gisteren nog als een zegen voor het land. Een krappe meerderheid van de senatoren wilde dat punt echter niet op de agenda hebben.

Ondanks de verscherpte bewaking en de systematische inspectie van kelders en flats in heel Rusland (Operatie Wervelwind) eisen nieuwe bomaanslagen steeds nieuwe slachtoffers, zoals gisteren in het Zuid-Russische stadje Volgodonsk (17 doden). Hoewel het gebouw woensdag nog van boven tot onder was uitgekamd op mogelijke explosieven, kon niemand verhinderen dat er een zware lading springstof in een geparkeerde vrachtwagen tot ontploffing kwam. Overlevenden zeggen dat ze enkele uren tevoren waren gebeld met de mededeling: ,,Hoe voelt u zich zo vlak voor de dood?''

De inlichtingendienst FSB claimt bijna dagelijks nieuwe explosieven te onderscheppen. Ook zouden er zes tijdschakelaars zijn gevonden die op 21 september stonden afgesteld. Twee nieuwe verdachten van de aanslagen op flats in Moskou zijn volgens de politie aangehouden, wat het totaal op 29 brengt. Moskou ziet in de aanslagen – waarbij inmiddels bijna driehonderd doden zijn gevallen – de hand van de Tsjetsjeense krijgsheren Basajev en Chattab. Zij ontkennen.

    • Frank Westerman