MYRIAM ALTER

Voor Alter Ego schreef de Belgische pianiste Myriam Alter alle stukken zelf maar liet ze vervolgens door anderen spelen. Een in de jazzmuziek ongebruikelijk stap maar wel verstandig, gezien haar eerdere cd voor het label Challenge waarop ze klonk als een componist die `toevallig' ook piano speelt, net als vroeger onze Nedly Elstak. Met de laatste heeft ze ook gemeen dat ze durft te kiezen voor `ouderwetse', melodieuze muziek.

Dat Alter Ego iets bijzonders is geworden, niet spectaculair maar wel heel sfeervol, is in elk geval ook te danken aan trompettist Ron Miles, rietblazer Billy Drewes, pianist Kenny Werner, bassist Marc Johnson en drummer Joey Baron. Vijf Amerikanen dus die met elkaar gemeen hebben dat hun liefde voor de muziek groter is dan hun ego en de behoefte om te `scoren'.

Dat de cd begint met No more Stress en eindigt met Calm Down zou de suggestie kunnen wekken dat Myriam Alter thuishoort in de sector New Age, maar die vrees is onterecht. Er worden op deze cd ook harde noten gekraakt, bijvoorbeeld in het snelle Change in Rhythm.

Myriam Alter: Alter Ego (Intuition 3258). Distr. Choice Music

    • Frans van Leeuwen