Mobiel

Cor laat de auto een dagje staan. U ook? In een advertentie maken Philips-president Boonstra en zijn chauffeur zij aan zij fietsend reclame voor de vrijwillige autoloze zondag van 19 september.

Zes miljoen auto's in Nederland zorgen voor files, volle steden en vervuiling, constateert Milieudefensie in de annonce. Reden, aldus Boonstra, ,,om eens goed na te denken waar we nu eigenlijk helemaal mee bezig zijn''.

Die overweging geldt de auto, maar blijkbaar niet een andere moderne plaag, de zaktelefoon. Als de groei doorzet (er zijn er nu dik vijf miljoen), kan de populariteit ervan die van de auto nog dit jaar overtreffen. Dat gaat ook ten koste van rust en stilte.

Marketingdier Boonstra heeft zich daardoor niet laten weerhouden. Voorop zijn autoloze-zondagfiets is een zaktelefoontje gemonteerd. Voor wat hoort wat, zullen de commerciële mensen bij Philips gedacht hebben.

Deze week kwam naar buiten dat directeur Richard de Lange van Philips Nederland een brief op poten heeft verstuurd aan minister Netelenbos van Verkeer. Als zij er niet voor zorgt dat Philips een mooie nieuwe snelweg krijgt langs zijn aanstaande technologiecampus nabij Eindhoven, is het ,,niet ondenkbaar'' dat Philips de bouw van het complex stopt.

Dat is schrikken voor Milieudefensie. Dit soort spierballentaal is even iets anders dan een bescheiden advertentie in een dagblad. Gelukkig hoeft Netelenbos niet lang na te denken over een antwoord. `Geachte heer Boonstra, met genoegen kan ik u mededelen dat binnen het huidige budget voor infrastructuur ruimte is gevonden voor een breed tweebaans fietspad naar de rand van Eindhoven. Voor u en uw chauffeur.'

Michiel van Nieuwstadt