MAARTEN 'T HART ALS TOETJE

Kees Stip bedacht de naam en hij komt zelf ook voor in Het Culiterair Kwartet dat verschijnt bij boekhandel De Omslag in Delft. Al vele jaren komen auteurs naar de winkel van Trude Gerritsma om te signeren en doorgaans wordt zo'n bezoek gekoppeld aan een smakelijke maaltijd. Het idee van het Culiterair Kwartet is ontstaan omdat veel trouwe Literaire Salonbezoekers reuze nieuwsgierig zijn naar wat er die avond voor de gast of gasten is gekookt. Bovendien bestaat De Omslag 12,5 jaar. Trude Gerritsma hoopt dat de auteurs geen bewaar hebben tegen de categorie waarin ze zijn ingedeeld. Dat heeft ze geheel naar eigen inzicht gedaan. Ik verklap er een paar. Kees Stip is bij de `amuses' (sushi, komkommer met gerookte kip, zalmbolletje met avocado en kipballetje met sesam) te vinden. Maarten 't Hart en Wim de Bie zijn toetjes. Harry Mulisch en Conny Palmen staan bij de soepen, Hugo Claus is een voorgerecht en Jan Mulder kaas. Omdat de recepten niet op de kaarten passen is er een apart receptenboek gemaakt. Het Culiterair Kwartet heeft een beperkte oplage. De prijs van kwartet plus boek is 34,90 gulden. Vandaag als exclusief voorproefje een culiterair recept voor drie soorten vis met Pernodsaus. Net als de andere recepten is het voor 8 personen. Kook de visbouillon met de soepgroente. Wikkel de stukjes zalm in een tongscharfilet. Zet vast met een cocktailprikker. Doe wat bloem in een zeef en bestrooi de grietfilets voorzichtig met bloem. Doe 6 dl van de vis/groentenbouillon in een visstoompan. Leg de zalm-tongscharrondjes op het rooster. Stoom ze na het maken van de saus in een minuut of 5 gaar. Bak tegelijkertijd de grietfilets in de boter. De saus: breng de overgebleven visbouillon met de wijn, Pernod, gesnipperde sjalotjes en peperkorrels aan de kook. Kook in tot eenderde van het vocht. Giet door een zeef en voeg al roerend de slagroom toe. Laat inkoken tot de helft. Breng op smaak met peper en eventueel wat Pernod. Klop vlak voor het opdienen de klontjes boter door de saus.

    • Anne Scheepmaker