LITERATUUR

Peter Ackroyd: De Plato-geschriften (The Plato Papers) Vert. Hi-en Montijn, Bzztôh,

159 blz. ƒ29,50

Hoofdpersoon in de nieuwste roman van Peter Ackroyd is Plato, een redenaar uit het jaar 3700 die befaamd is om zijn lezingen over de hem achterliggende millennia. Zo verhaalt hij over ene Einstein die een volstrekt onhoudbare natuurkundige theorie propageerde, en ook Dickens en Freud komen om de hoek kijken. `In plaats van een visie laat The Plato Papers ons fragmenten van allerlei visies na. Ackroyd houdt zoals altijd zijn lezer actief bezig. Wie een half uur met zijn boek in de weer is geweest zal al opmerkzamer en onderzoekender gestemd zijn dan tevoren.' (J.J. Peereboom, Boeken 25.6.99)

G.A. Bredero: Moortje en De Spaanschen Brabander. Delta-reeks, Athenaeum-Polak& Van Gennep, 423 blz. ƒ49,90

Een nieuw deel in de Delta-reeks, die als doelstelling heeft om te voorzien in de beschikbaarheid van de belangrijkste werken uit de oudere Nederlandse letterkunde. E.K. Grootes, emeritus hoogleraar en specialist op het gebied van de zeventiende-eeuwse Nederlandse letterkunde en in het bijzonder die van Bredero (1585-1618), bezorgde zijn beste werk: de blijspelen Moortje en De Spaanschen Brabander.

Alan Hollinghurst: De Betovering (The Spell). Vert. Rob van der Veer, Atlas, 319 blz. ƒ49,90

Viertal homoseksuele mannen brengt de zomer door in het idyllische Dorset; hun leven wordt beheerst door seks en het verlangen naar blijvende liefde. `Meesterlijk legt Hollinghurst (1954) de emotionele zwaktes van zijn personages bloot, hun blinde vlekken en egocentrische manipulaties – meesterlijk, maar ook dodelijk. Het is sardonische humor, waar je mondhoeken pijn van gaan doen.' (Bas Heijne, Boeken 2-10-98)

C.O. Jellema: Droomtijd. Querido, 45 blz. ƒ35,-

In de nieuwe bundel van C.O. Jellema (Groningen, 1936) zijn dromen onderwerp van gedichten en vice versa.

Kon ik maar jouw spiegel zijn.

Bert Bakker, 79 blz. ƒ14,90

Hans Warren en Mario Molegraaf vertaalden 24 Griekse liefdesgedichten. Uiteraard van Sapfo, maar ook van andere beroemde oud-Griekse dichters zoals, Anakreon, Ibykos en Plato. Tweetalige editie.

Bertien de Moor: Buitengebied.

De Kern, 176 blz. ƒ29,90

In de nieuwe roman van Bertien de Moor vlucht een jonge vrouw van de stad naar een afgelegen boerderij in Drenthe om daar een nieuw leven te beginnen. Over haar debuut, de verhalenbundel Inhaalmanoeuvre, schreef Elsbeth Etty: `Bertien de Moor schrijft in een directe stijl, exact, verzorgd en geroutineerd. Haar verhalen zijn stuk voor stuk zeer leesbaar, soms intrigerend, maar desondanks is de bundel als geheel op den duur enigszins vlak.' (Boeken 4.4.97)