Internet

In haar artikel over privacy en internet (Boeken 10.9.99) stelt Marie-José Klaver dat versleuteling van e-mail voor de meeste gebruikers te ingewikkeld zou zijn. In werkelijkheid kost het meer tijd en moeite een velletje papier in een enveloppe te schuiven, want volkomen veilige versleuteling is in de meeste mail-programma's een kwestie van één muisklik. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een code die vele malen krachtiger is dan die welke recentelijk gekraakt werd. Bovendien moest voor dat kunststukje van het CWI een groot aantal zeer snelle computers maandenlang rekenen. Het op grote schaal kraken van dergelijke codes is dus onbetaalbaar en duurt veel te lang om nog enig nut te hebben.

De werkelijke bedreiging voor onze on-line privacy komt van de kant van de overheid, die particulier gebruik van geavanceerde versleuteling wettelijk aan banden wil leggen. Zo heeft de Amerikaanse regering export van de algoritmes van het encryptieprogramma PGP (`Pretty Good Privacy') verboden, met het onwaarschijnlijke argument dat het hier om militair materiaal zou gaan. Vooralsnog is een `internationale' versie echter kostenloos te downloaden op http://www.pgpi.com.

    • R. H. van der Gaag