Internationale beurzen

LONDEN

Londen herstelde zich vanmorgen van vijf achtereenvolgende dagen van verliezen. Daarbij werd het geholpen door de expiraties op de termijnmarkten. De FT100-index stond rond het middaguur met een winst van 24,5 punten (0,41 procent) op 6.039. Vooral sectoren als de banken, telecommunicatie en de farmaceutische industrie ondersteunden de stijgende index. Beleggers keken uit naar de expiraties vanmiddag op Wall Street.

FRANKFURT

De aandelen in Duitsland stonden, in vergelijking met andere belangrijke Europese beurzen, vanmorgen op de meeste winst. De toonaangevende DAX-index steeg 47,51 punten (0,9 procent) tot 5.351 punten. Banken en DaimlerChrysler waren de grootste winnars.

PARIJS

In lijn met elders in Europa stegen de Franse aandelenkoersen. De CAC40-index stond rond het middaguur met een winst van 20 punten (0,4 procent) op 4661.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft zich vandaag hersteld van de zware klap die ze de voorgaande dag had opgelopen. De Nikkei-index steeg met 51 punten (0,3 procent) tot 17.342. Beleggers putten weer moed uit de dalende koers van de yen.

Een steeds duurdere yen speelde de Tokiose beursvloer enkele dagen parten. Gisteren kwam de grote klap, toen de Nikkei-index ruim 2,7 procent kwijtraakte. Een hoge yenkoers wordt beschouwd als belemmering van de toch al magere groei van de Japanse economie. De yen werd vandaag weer goedkoper. Op de Aziatische valutamarkten werd aan het eind van de handel 106,65 yen per dollar genoteerd tegen koersen van rond de 104 yen de voorgaande dag. Dat gaf beleggers weer hoop, ook al bleven ze voorzichtig handelen.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York heeft gisteren voor de derde dag op rij klappen moeten incasseren. De schade viel uiteindelijk veel geringer uit dan zich aanvankelijk liet aanzien. De Dow-Jonesindex sloot 64 punten lager op 10.737. Het verlies sinds maandag kwam daarmee op 293 punten (2,65 procent).

Handelaren schreven het voortduren van de malaise toe aan een combinatie van rentezorgen, winstnemingen en zwakte van de dollar tegenover de yen.