Geeltjesboek bedreigt pocket

Het gaat goed met de economie en dus gaat het slecht met de pocketboeken. Ze dreigen uit de markt gedrukt te worden door de zogenaamde midprice- boeken, edities van rond de vijfentwintig gulden. Ronald Dietz, directeur van de Arbeiderspers, vindt daarom dat de uitgevers terughoudender moeten worden in het maken van dergelijke goedkope paperbacks of geeltjesboeken. ``Eigenlijk waren wij een paar jaar geleden de eersten die met een midprice-editie kwamen. Dat was Vals Licht van Joost Zwagerman, een boek dat een paar jaar op de markt was en veel kopers trok. Door die uitgave kreeg het nog een nieuwe opstoot. Nu brengen veel uitgevers vooral oud goud in edities van vijfentwintig gulden, boeken die eigenlijk rijp zijn voor een goedkopere pocketuitgave. De sterkste titels komen zo niet meer in de pocketreeksen terecht.'' Dit najaar komt een groot aantal literaire uitgeverijen met `moderne klassiekers' uit deze eeuw, voor vijfentwintig gulden of in de prijsklasse net daarboven.

Maarten Muntinga, directeur van de gelijknamige uitgeverij die onder andere de succesvolle Rainbow Pockets uitgeeft, bevestigt dat de pockets terrein verliezen. ``Sinds de jaren tachtig is die markt enorm gegroeid, maar nu is het wat minder. Dat heeft vooral te maken met de economische groei. Mensen hebben steeds meer geld te besteden. In de jaren zestig zag je ook hoe, toen de inkomens stegen, er reeksen als de Literaire Reuzenpocket ontstonden.''

Rainbow geeft sinds vorig jaar de reeks Essentials uit, gebonden pockets van modern-klassieke titels, maar wat Muntinga betreft blijft het daar niet bij. Hij wil komend voorjaar een midprice-reeks beginnen met – net als in de pocketserie – herdrukken van titels van andere uitgeverijen.

Emile Brugman van uitgeverij Atlas verwacht niet dat de geeltjesboeken de pockets definitief zullen verdringen. ``Nu worden er zoveel op de markt gebracht dat het binnenkort vanzelf weer afgelopen zal zijn. De pockets daarentegen zie ik nooit verdwijnen.''

    • Arjen Fortuin