Duitse magneetzweefbaan eensporig

De magneetzweefbaan tussen de Duitse steden Hamburg en Berlijn krijgt slechts een spoor in plaats van een dubbelspoor om kosten te besparen. Dat heeft de Duitse minister van Verkeer, Franz Müntefering gisteren verklaard. Over het project, de Transrapid, is jaren getwist. De regeringspartijen SPD en Groenen kwamen bij de coalitiebesprekingen in het afgelopen najaar overeen de verbinding te bouwen, maar de overheidsbijdrage aan de financiering beperkt te houden tot 6,1 miljard mark (6,9 miljard gulden). Volgens Müntefering maakt de keus voor een enkel spoor het voor het bouwconsortium en de Duitse spoorwegen mogelijk de bijdragen te leveren die nodig zijn om het project uit te voeren. Het consortium bestaat uit de bedrijven Siemens, Adtranz (DaimlerChrysler) en Thyssen. (DPA)