Defensief Vitesse oogt verlamd door conflicten

Vitesse kan en mag niet meer voetballen. De Duitse coach Herbert Neumann perste zijn ploeg gisteravond in Aveiro in een verdedigend keurslijf. Hij vond de Portugese tweedeklasser Beira Mar kennelijk zo gevaarlijk dat hij slechts één uitgesproken aanvaller (Van Hooijdonk) het veld instuurde. Die speelwijze leidde niettemin tot een onverdiende 2-1 overwinning.

Vitesse kende een roerige aanloop naar de 23ste wedstrijd op Europees niveau. Neumann uitte gisteren enkele kritische opmerkingen aan het adres van spits Van Hooijdonk, in een reactie op diens prikkelende uitspraken in een sportblad over de gebrekkige balans en het grote aantal buitenlanders in de selectie. De Duitse trainer vond op zijn beurt de 29-jarige aanvalsleider niet scherp en niet fit genoeg.

Van Hooijdonk wilde na de training in Portugal niet ingaan op de opvallende kanttekeningen van Neumann. ,,Daarvoor ligt het allemaal veel te gevoelig'', liet hij nors weten. Vlak voor de wedstrijd ontkende de Duitser voor de camera's van Canal+ dat hij Van Hooijdonk verbaal had aangepakt. ,,Is dit Candid Camera of zo?'', antwoordde hij geïrriteerd op de vraag of een conflict was ontstaan tussen hem en de international.

Voor amper 5.000 toeschouwers en in de stromende regen had Van Hooijdonk in Aveiro opnieuw reden tot klagen over de behoudende speelwijze van Vitesse. De lange aanvaller was een eenzame frontsoldaat. Hij was de enige, echte spits in de ploeg. Nieuwkomer Sikora moest zijn plaats afstaan aan Janssen, die als een soort vijfde middenvelder af en toe in de buurt van Van Hooijdonk opdook.

Na een moeilijk eerste kwartier, waarin Beira Mar veel meer beleving, inzet en aanvalsdrang toonde, zorgde het gelegenheidsduo van Vitesse voorin onverwacht voor het eerste gevaar. Van Hooijdonk pikte net over de middenlijn de bal op en speelde de diepgaande Janssen aan. Met geluk kwam de pas 18-jarige speler alleen voor doelman Palatsi. Janssen treuzelde echter te lang met schieten, waardoor de Franse keeper redding kon brengen.

Ook daarna rommelde Vitesse maar wat aan. De elf eenlingen van Neumann kregen geen vat op de wedstrijd en moesten het initiatief pijnlijk aan de povere Portugese tweedeklasser laten. Ook verdedigend maakte de zogenaamde nummer vier van Nederland geen beste indruk. Elke aanval van Beira Mar, hoe simpel ook van opzet, was dreigend. De eerste kans kreeg de thuisploeg in de 38ste minuut. Rechterspits Konadu schoot in fraaie positie maar net voorlangs.

Kort daarna was het toch raak voor het gedreven Beira Mar. Spits Fary draaide knap weg bij Wisgerhof en schoot onhoudbaar in, 1-0. De koppies bij de Vitesse-spelers gingen meteen naar beneden. Niemand leek nog zin te hebben in de tweede helft. Die begon desondanks, met een enorme meevaller voor Vitesse. Verdediger Paulo Sergio speelde knullig terug op zijn doelman. Van Hooijdonk zat er attent tussen en passeerde Palatsi met een meesterlijke lob, 1-1. `Big Pete', in de competitie al goed voor vijf treffers, had het weer voor elkaar gekregen.

De beste kansen waren daarna voor Beira Mar. Doelman Jevric kon ternauwernood twee scherp indraaiende vrije trappen pareren. In de 71ste minuut was hij echter verslagen. De inzet van de uitblinkende Fary uit Senegal ging tot grote opluchting van Jevric net voorlangs.

Vitesse, met Sikora voor de geblesseerde Trustfull, was het duel al aan het uitspelen toen Janssen een bevlieging kreeg. Hij stuurde met een prachtige pass middenvelder Grozdic de diepte in. De Joegoslaaf nam de bal handig aan en schoot knap in, 1-2. Het was zijn eerste doelpunt voor Vitesse.

Ondanks de sluimerende conflicten in zijn selectie koestert coach Neumann de wetenschap dat een plaats in de volgende ronde van het UEFA Cuptoernooi Vitesse nauwelijks kan ontgaan.