Computerdivisie Olivetti gesloten

OP Computers, de voormalige computerdivisie van Olivetti, lijkt ten dode opgeschreven nu het bedrijf op last van de rechter is gesloten. De 1200 werknemers in de fabriek in Scarmagno, van wie eerder al een derde op non-actief was gesteld, komen op straat te staan.

Het bedrijf werd in maart onder een bewindvoerder gesteld en twee maanden later bankroet verklaard. Een groep ondernemers in een adhoc-consortium, Eurocomputer, kreeg toestemming om, onder justitieel toezicht, de fabriek draaiende te houden, in de hoop een partner te vinden. Een rechter in Ivrea heeft nu bepaald dat de huurovereenkomst van de fabriek niet langer verlengd mag worden omdat Eurocomputer geen aanstalten maakt om OP Computers daadwerkelijk te kopen.

Rechter Luigi Grimaldi bepaalde dat eventuele andere gegadigden de kans moeten krijgen om een bod te doen als zij serieus geïnteresseerd zijn, zonder verwikkeld te raken in problemen met Eurocomputer. Maar de animo hiervoor is bijzonder klein. OP computers is begin 1997 opgericht toen Olivetti zijn computerdivisie afstootte om zich volledig te richten op telecommunicatie. Het bedrijf zit diep in de schulden. Analisten zien geen toekomst voor deze Italiaanse computers.

Olivetti had tachtig procent van zijn computerdivisie verkocht aan de Amerikaanse investeerder Edward Gottesmann. Deze heeft zijn belang al snel teruggebracht naar 35 procent.

Gottesmanns houdstermaatschappij Centenary is een juridische procedure begonnen tegen Olivetti-topman Roberto Colaninno. Die zou bij de verkoop informatie hebben achtergehouden, waardoor niet helemaal duidelijk was hoe dramatisch slecht de computerdivisie er voor stond.

In reactie op het besluit van de rechter is de fabriek bezet. De regionale afdeling van de bond van metaalarbeiders FIOM heeft het kabinet om een ingreep gevraagd, in een vertwijfelde poging de fabriek weer open te laten gaan en daarmee een nieuwe klap voor de werkgelegenheid in het noordwesten van het land te voorkomen.

    • Marc Leijendekker