Bondscoach Engel kondigt zijn vertrek aan bij NTTB

Vlak voor de wereldkampioenschappen tafeltennis in Eindhoven overwoog bondscoach Peter Engel al zijn functie neer te leggen. Gisteren maakte het bestuur van de NTTB bekend dat het in augustus 2000 aflopende contract met de Duitse trainer niet zal worden verlengd.

Het liefste zou Engel onmiddellijk vertrekken, omdat hij zich in zijn autoriteit voelt aangetast. De NTTB heeft echter te weinig geld om de overeenkomst met Engel af te kopen.

Een breekpunt voor Engel was de wijze waarop hij door de arbitragecommissie van de NTTB werd gecorrigeerd in zijn selectiebeleid voor de WK. De bondscoach had Diana Bakker aanvankelijk buiten de ploeg gehouden, omdat zij wegens een reeds eerder geplande vakantie een deel van de trainingsstage moest missen.

De 25-jarige Diana Bakker, speelster van Harkstede, kreeg op last van de arbitragecommissie alsnog een startbewijs voor de wereldkampioenschappen, waarna bestuurslid Carel Deken – belast met de portefeuille topsport – besloot af te treden. Engel had het voorbeeld van Deken willen volgen, maar hij wilde de Nederlandse teams voor het mondiale titeltoernooi niet in de steek laten.

Tijdens dat voor Nederland zo jammerlijk verlopen verlopen titeltoernooi suggereerde Engel ten einde raad dat zijn motivatie tot het nulpunt was gedaald. Sinds zijn aantreden in 1994 heeft de bondscoach moeten woekeren met een gebrek aan talent in Nederland en een al even chronisch gebrek aan financiële middelen. Bovendien voelde Engel zich gedegradeerd tot een souffleur op afstand, omdat zijn topspelers zich door privé-coaches laten begeleiden. Die situatie leidt bij de NTTB al sinds jaar en dag tot gespannen werkverhoudingen.

Engel zegt het maar moeilijk te kunnen verkroppen dat hij bijvoorbeeld Gerdie Keen tijdens de trainingen moet voorbereiden op grote toernooien, die ze vervolgens met privé-trainer Frits Kantebeen afwerkt. Bij gebrek aan betere speelsters heeft Engel Diana Bakker uiteindelijk toch weer in de Nederlandse selectie opgenomen, hoewel de tafeltennisster nog wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen. Intussen werd de oude Chen Sung weer opgeroepen, hoewel de Nederlandse tafeltennisbond de Chinees vorig jaar reeds had uitgeluid.