Big Brother

Politiemotoren begeleiden een stoet van negen geblindeerde Mercedessen over de autobaan. Wie zitten erin? Politici? Oud-verzetsstrijders? Olympische kampioenen? Veteranen van succesvolle VN-missies? Artsen zonder Grenzen? Nee, de negen hoofdfiguren van een reality soap van Veronica.

Echt Big Brother. De staat stelt haar motoragenten beschikbaar voor commercieel vermaak. Laat die saaie politiek aan anderen over. Wij kijken naar gecreëerde evenementen waar reclamemakers in kunnen investeren. Ik zag ook dranghekken. Even dacht ik aan een file van gapers. Maar het bleken opgetrommelde familieleden te zijn.

Negen mensen, geselecteerd door psychologen, moeten drie maanden met elkaar in een gesloten huis doorbrengen. Overal worden ze bekeken door camera's, tot en met de wc en de douche. Elke avond op het heilig Journaal-uur, tegenover de succesvolste soap Goede Tijden Slechte Tijden wordt verslag uitgebracht over hun belevenissen. Volgende week moet de eerste al vertrekken op grond van een onderling schervengericht met briefjes. Uiteindelijk mag het publiek bepalen wie het leukste is, via internet (www.big-brother.nl, vanmorgen nog niks te zien). De overblijver krijgt 250.000 gulden.

Het huis heeft een eigen moestuin maar ik begrijp dat er ook eten wordt aangeleverd. Mogen ze een paar kratten pils laten doorkomen of is daar een maximum aan gesteld? Daar kreeg ik geen antwoord op. En ik vraag me af wat ze daar al die drie maanden gaan doen, want het lijkt me saai in zo'n huis, zonder media, kranten of amusement.

De deelnemers hadden boeken, portretten, of gewichten ingepakt maar niemand had aan spelletjes gedacht. Ze namen alleen spullen mee om zichzelf te amuseren.

Een echte soap heeft meer actie. De volgende keer moet er een boksring bij of een sekskamer. Zodra ze ruzie hebben, schoppen ze elkaar in de ring (achter de muur zijn dokters en ambulances 24 uur paraat), en zodra ze elkaar leuk vinden, gaan ze uit de kleren. Gevoelens zijn er om te uiten. Wie het hardste slaat en het beste vrijt, wint. Anders ga je je als kijker vervelen. Nu is er alleen een meisjes- en jongensslaapzaal.

Ik kan me niet voorstellen dat Bianca het lang uithoudt. Zodra ze binnen waren, ontblootte ze haar dicht getatoueerde rug en moesten de andere acht `ooh, wat mooi' roepen. Ze had ook speciaal voor de gelegenheid haar tong laten piercen. Lijkt me vermoeiend, zo iemand die zich zo op de voorgrond dringt.

Toffe types waren het. Ze konden `intens van het leven genieten'. Dat zegt tegenwoordig iedereen op televisie. Willem, de horecaleraar die net was gescheiden. Zijn vijfjarige dochter riep hartverscheurend `pappa' toen hij vertrok. Karin, de 39-jarige moeder van vier kinderen. ,,Ik wil kijken hoe ik zelf zonder kinderen functioneer en het gezin het zonder mij doet'', zei ze. Het zou bij Big Brother rustiger zijn dan thuis met de kinderen maar dat lijkt me nou net niet. Karin wou niet zeggen dat ze zichzelf erg leuk vond. Daar was ze te bescheiden voor. Maar ze moest er wel aan toevoegen dat er veel anderen waren die zeiden dat ze waarschijnlijk het leukst zou worden gevonden.

Je had ook Bart die zijn familie achter de dranghekken niet meer wilde aankijken. Het meeste kans geef ik de 25-jarige autoverkoper Maurice. Hij was de enige die niet riep `ik ga winnen', of `ik ga ervoor'.

Zou het de deelnemers alleen om het geld gaan? Of hopen ze op roem? Als Big Brother een succes wordt, is de winnaar beroemder dan ex-astronaut Wubbo Ockels. Openingen van nieuwe winkels. Artikelen in Privé, meedoen aan spelletjesprogramma's, foto's in de Playboy en misschien een glansrol in een echte soap, een heuse talkshow of een verhouding met een tenniskampioen. Of de politiek in? Gisteren presenteerden Daphne Deckers en Rolf Wouters Big Brother. Wacht maar, straks worden ze gepasseerd door de Veronica-kampioen leukheid. Die heeft een grote toekomst voor zich.

    • Maarten Huygen