Beurs ruikt aan grens 580 punten

Onder aanvoering van Aegon en ING leek de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend de grens van 580 punten te gaan passeren. De AEX-index steeg aanvankelijk bijna drie punten, maar moest na het middaguur toch weer wat terrein prijsgeven. De stand was toen 576,74 punten, hetgeen een stijging was van 0,04. Amsterdam was onder de grote Europese beurzen in Europa daarmee toch een achterblijver. Een aantal handelaren weet dat aan de werking op de markt vanuit de Optiebeurs, waar het vandaag expiratiedag is.

De financiële waarden reageerden gunstig op een rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) waarin de vrees voor een Europese renteverhoging enigszins werd getemperd. Aegon en ING waren de snelle stijgers in deze sector door respectievelijk 75 eurocent hoger te noteren op 83,45 en een eurodubbeltje op 52,45 euro.

TNT Post Groep (TPG) overtrof dit `succes' zelfs nog. Geruchten dat de post- en pakketbezorger samen gaat of gaat samenwerken met UPS stuwden de koers op met bijna 3 procent tot 26,20 euro. Numico (moederbedrijf van Nutricia), dat een succesvolle emissie heeft afgesloten, werd beloond met een winst van 65 eurocent op 40,75.

De uitgevers waren vanochtend de grootste verliezers. VNU verloor 0,70 euro op 35,80. De vanochtend aangekondigde uitbreiding van het belang in RCV Entertainment kon beleggers niet verrassen. Elsevier deed het procentueel gezien even slecht met een koers van 10,20 euro.

De koers van De Vries Robbé is in drie maanden tijd gehalveerd en bereikte vanochtend een nieuw dieptepunt op 3,75 euro.