Babes uit noodzaak

Stuurs kijken, af en toe met de lippen trillen als Whitney Houston en vooral niet uitbundig lachen, want dan zie je lachrimpels en tandvlees. Je hullen in strakke merkkleding en waar het niet perfect is, je lichaam laten bijschaven bij de plastische chirurg en niet vergeten altijd het haar voller laten lijken met nepstukken van de kapper. En tegelijkertijd een beetje stoer doen en pretenderen dat je hersens hebt.

Zie hier de omschrijving van een vrouw die een babe wil zijn. Dat lijkt een streven tegenwoordig. In de film Barb Wire (1996) lispelde babe der babes Pamela Anderson nog `Don't call me babe' tegen de kerels die haar zo noemden, om ze vervolgens met een naaldhak of vette shotgun genadeloos af te slachten. Voor presentatrices, actrices en zangeressen uit de nineties lijkt het normaal het als een eretitel te omarmen en in babeposities – uitdagend gekleed en streng of juist pesterig in de camera loerend – op covers van tijdschriften te verschijnen. Denk aan Fabiënne, Sylvana, Katja of zelfs Ellen ten Damme die stiekem dweept met haar sexy verschijning in het magazine van de Volkskrant.

Menig Bekende Nederlandse jubelt dan ook op de website Tv Babes (www.tvbabes.com) over haar aanwezigheid daar. Zo zegt Daphne Deckers: ,,Ik heb ook blozend `mijn' stukje doorgelezen; many thanxxx voor het complimenteuze biootje.'' Slechts een enkeling maakt bezwaar, vertelt de maker van de site die anoniem wil blijven. Zoals Anita Witzier wier man `vervelende e-mails stuurde' en de KRO-presentatrice Cunera van Selm `die gezien wil worden als serieus journaliste'.

Babes worden na het overweldigende Internetsucces nu ook op grote schaal door andere media als marketingtool gehanteerd. Veronica start vandaag met de comedyserie Babes, Net5 heeft aankomende woensdag een Babes-thema-avond gepland met onder meer reportages over `stripbabes' en `babes in Holland'.

In de comedy Babes zijn de vrouwelijke hoofdrolspelers, onder wie Angela Schijf, gekleed als ware babes. Hun pronte borsten zijn duidelijk zichtbaar in de strakke kleurige hemdjes en hun haar is gestyled. Bovendien hebben ze volgens de babesformule een grote bek en dan vooral tegen mannen. Babes, de Nederlandse versie van een geflopte Engelse comedy, is zoals de naam. Het is snel, de bijdehandte grappen eigentijds en hier en daar nog leuk ook. Vooral Marieke de Kruyf, bekend van Diamant, in de rol van Floor blijkt een humoristisch talent.

Ondanks de grappen blijft het knagen dat er weer een serie bij komt waarin de hoofdrolspeelsters er uitzien als bijna alle andere jonge vrouwen in de Nederlandse media. Want al doet een babe alsof ze een eigen identiteit heeft, die hele stoet lijkt verdacht veel op elkaar. Ze doen je verlangen naar iemand als de Duitse zangeres Nena die zich hulde in hemdjes waar bossen okselhaar onderuit kwamen. Of naar Madonna die in haar beginjaren veel te veel kohlpotlood rond haar ogen en zeep in haar haar smeerde en met dat wat smoezelige uiterlijk af en toe nog iets lekker choquerends zei ook.

Maar voor zulke persoonlijkheden is dit blijkbaar de tijd niet. Ook de maker van Tv Babes denkt dat. ,,De strijd is keihard in omroepland. Iedereen is bang om weg te moeten. De meesten zijn dus noodgedwongen babe.''

Babes, Veronica, 20.30-21.05u.

    • Lukas Keijser