Ajacieden blijven trage leerlingen

De spelers van Ajax zijn blijkbaar niet erg gehoorzaam aan hun coach Wouters. Als ze zijn instructies beter hadden uitgevoerd zou FC Dukla Banská Bystrica, de tegenstander in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi, met dubbele cijfers zijn opgerold. Aldus Wouters. Nu bleef Ajax bij 6-1 steken. Waarmee de return niettemin een formaliteit is geworden.

Ook vorig week vrijdag tegen Feyenoord was Wouters ontevreden over de wijze waarop zijn opdrachten in de praktijk werden gebracht. Praat de jonge coach tegen dovemansoren of is het voornamelijk een kwestie van onkunde dat zijn aanwijzingen niet worden opgevolgd? Tegen de sterk defensief ingestelde Slowaakse ploeg, die het in de Nederlandse eerste divisie nog moeilijk zou hebben, was volgens Wouters een perfecte passing noodzakelijk. Hij hamerde er in de aanloop naar het duel tevens op dat de spelers op het goede been werden aangespeeld.

Het lichaam moest bij elk balcontact de juiste stand naar het doel hebben. Ondanks intensieve trainingen zag hij van dat alles weinig terug in de wedstrijd. Zelfs de vleugelspitsen voldeden in zijn ogen niet helemaal, hoewel de vaak verguisde Wamberto (linksbuiten) een aandeel had in drie treffers en zelf ook een doelpunt voor zijn rekening nam. En Brian Laudrup (rechtsbuiten), toch weer bij vlagen van uitzonderlijke klasse, twee goals voorbereidde. Ze stelden zich in de optiek van Wouters regelmatig verkeerd op.

Het leerproces, waar Johan Cruijff het altijd over had in zijn beginperiode als coach, verloopt derhalve traag bij Ajax. Aanvoerder Aron Winter vraagt om meer geduld. Het schort volgens hem nog in de uitvoering omdat het team na ruim twee maanden nog niet op elkaar is ingespeeld. ,,Het komt echt goed'', belooft hij. ,,Het gaat elke week beter. Maar Ajax heeft op zes, zeven posities nieuwe spelers gekregen. Die hebben tijd nodig om elkaar makkelijk te vinden. We zijn niet zoals Feyenoord al jaren in bijna dezelfde formatie bezig.''

Ook Winter draait nog niet op volle toeren. Tegen de zwakke Slowaken, die met één spits opereerden – en dan nog op eigen helft, was de vrije verdediger niet altijd even gelukkig met zijn passes. Toch heeft hij het idee dat ook dit steeds beter gaat. ,,Ik begin aan te voelen wanneer ik wel en niet moet doorschuiven naar het middenveld.'' Gisteravond kon dat bijna negentig minuten wel. Pancik belichaamde in zijn eentje de Slowaakse aanval en werd bewaakt door Verlaat.

Ajax zocht echter te vaak het centrum van de aanval, de vleugels werden te weinig benut. ,,Moeilijke oplossingen door het midden, terwijl het ook simpel kon'', illustreerde Richard Knopper. De jonge middenvelder was niet in vorm. Zijn benen doen nog niet altijd wat het hoofd wil. Maar de juiste gedachte is er in elk geval wel. Generatiegenoot Martijn Reuser speelde gisteravond als vervanger van Dani nog zwakker. Hij maakte in elk geval duidelijk waarom hij bij Ajax geen basisplaats heeft.

Het is de vraag of Ajax in de huidige samenstelling voldoende kwaliteit in huis heeft om ver te komen in het opgewaardeerde UEFA-Cuptoernooi. Met een paar sterke Engelse, Spaanse en Italiaanse teams in de rijstebrij van deelnemers kan het avontuur door een ongunstige loting een kort leven zijn beschoren. Aan de andere kant hebben buitenlandse ploegen altijd moeite met het vleugelspel van Ajax. Als Grönkjaer weer terugkeert valt daar nog meer rendement van te verwachten.

Ajax heeft zich door de jaren heen vaak kunnen onderscheiden op internationaal niveau. Wel met meer topspelers dan de selectie nu herbergt. Op dit moment is alleen Laudrup van bijzonder niveau. Winter deelt die mening niet. ,,We hebben genoeg grote namen in het elftal. We zullen moeten groeien in het toernooi.''

Maar Ajax en Dukla Banská verhouden zich tot elkaar als een Ferrari en een Suzuki Alto. Het team van trainer Milos Targos staat momenteel vijfde in de jonge competitie van Slowakije. Die ging van start in 1993, het jaar van de afscheiding van Tsjechië. De Slowaakse voetbalbond kent 141.000 aangesloten leden en 2410 clubs. De competitiewedstrijden in de hoogste afdeling, die zestien clubs telt, worden bezocht door gemiddeld drieduizend toeschouwers. Slovan Bratislava, FC Kosice en Spartak Trnava zijn de bekendste Slowaakse club.

Dukla Banská was in een klap uit de anonimiteit geraakt als het gisteravond in de Arena met een goed resultaat zou zijn weggekomen. Daar leek het even op toen Verlaat een voorzet Kovac in eigen doel kopte. De verdediger maakte zijn fout goed door tien minuten later een strafschop te benutten. Wamberto werd in het zestienmetergebied geblokkeerd door Bartos. Reuser bracht Ajax op voorsprong na goed werk van Witschge en Wamberto. Hij kon even vrij inkoppen als in de tweede helft Knopper die een voorzet van Laudrup afrondde (3-1). Vervolgens benutte Machlas de mogelijkheid om zijn zelfvertrouwen met twee treffers wat op te vijzelen. De eerste was een intikker, nadat de bal aan de voet van Wamberto de achterlijn passeerde, de tweede een venijnig schot. Wamberto bepaalde met een solo de eindstand op 6-1.

    • Erik Oudshoorn