Zuid-Afrika plaatst grote wapenorders

Zuid-Afrika koopt de komende acht jaar voor bijna 7,5 miljard gulden aan wapens in Europa, de grootste militaire order die een Afrikaans land ooit heeft geplaatst.

De regering besloot dat gisteren, ondanks zware kritiek van maatschappelijke organisaties en ondanks beschuldigingen dat overheidsvertegenwoordigers smeergeld hebben ontvangen van de wapenindustrie. Minister van Defensie Patrick Lekota noemde het waarschijnlijk dat de komende acht jaar nog eens 3 miljard gulden aan wapens wordt besteed.

Met de wapenorders bevestigt Zuid-Afrika zijn positie als grootste militaire macht van Afrika. De aankopen vormen het hart van een reorganisatie bij de strijdkrachten en zijn ook bedoeld als industrieel investeringsprogramma. Het is voor het eerst sinds de afschaffing van de apartheid dat Zuid-Afrika overgaat tot de aanschaf van geavanceerd militair materieel. Zuid-Afrika koopt 21 vliegtuigen in Groot-Brittannië en Zweden, vier patrouilleschepen in Duitsland, dertig lichte helikopters in Italië en drie onderzeeboten in Duitsland.

Kerken en linkse organisaties in Zuid-Afrika hebben de militaire mega-orders zwaar bekritiseerd. Ze zeggen dat de regering het geld beter aan onderwijs, gezondheidszorg, armoedebestrijding en werkgelegenheidsbevordering kan besteden. Ruim eenderde van de beroepsbevolking zit zonder baan,

Maar de regering heeft verzekerd dat de modernisering van het Zuid-Afrikaanse wapenarsenaal de nationale economie ten goede komt. Met leveranciers is afgesproken dat ze de noodlijdende Zuid-Afrikaanse defensie-industrie op grote schaal bij de produktie betrekken, of van tegenorders voorzien. Een groot deel van het geld dat met de orders gemoeid is, zou op die manier weer terechtkomen in Zuid-Afrika en daar tienduizenden banen scheppen.

De modernisering gaat gepaard met een forse inkrimping van de strijdkrachten, van 120.000 naar 70.000 militairen. De defensie-uitgaven zijn sinds de afschaffing van de apartheid sterk gedaald, tot 3,5 miljard gulden vorig jaar.

Een Zuid-Afrikaanse parlementslid zei vorige week over documenten te beschikken waaruit blijkt dat overheidsvertegenwoordigers smeergeld van wapenfabrikanten hebben ontvangen. De regering heeft de ,,vage'' beschuldigen ontkend. Wel gaf ze toe dat minister van Defensie Lekota overleg heeft gevoerd met Britse, Duitse en Zweedse diplomaten over mogelijke corruptie bij de wapenaankopen. (AP, Reuters)