Zege Oetsjakov in tiende rit van Spaanse ronde

Sergej Oetsjakov heeft woensdag de tiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Oekraïense renner van de Nederlandse TVM-ploeg versloeg in de eindsprint in Zaragoza zijn medevluchter, de Italiaan Fabio Roscioli. De rit, met begin- en eindpunt in Zaragoza, ging over 183 kilometer. De Spanjaard Abraham Olano behoudt de leiding in de algemene rangschikking met ruim twee minuten voorsprong op de Duitser Jan Ullrich.

Het was de eerste zege voor de ploeg van Cees Priem. Sprinter Jeroen Blijlevens heeft tot dusverre geen rol van betekenis kunnen spelen in de Vuelta. Het wachten is daardoor nog steeds op de honderdste overwinning voor een Nederlander in de geschiedenis van de Ronde van Spanje. Gerben Karstens is koploper met veertien zeges, gevolgd door Mathieu Hermans en Jean-Paul van Poppel met negen eerste plaatsen.

In de vlakke rit, die volgde na een paar loodzware bergetappes en een rustdag, vormde zich al vroeg een kopgroep van vijf man met de Fransman Durand, de Spanjaard Anguita, de Italianen Stefano Casagrande en Roscioli, en Oetsjakov. Met nog honderd kilometer te rijden bedroeg de voorsprong circa tien minuten. Toen de marge bij het naderen van Zaragoza, waar Hermans in 1989 won en Van Poppel twee jaar later eerste werd, zienderogen afnam, demarreerden Oetsjakov en Roscioli.

In het tactische steekspel naar de finish was Oetsjakov verreweg het meest bedreven. Hij kon twintig meter voor de streep zijn armen al juichend in de lucht gooien. De Fransman Jacky Durand werd derde op dertien seconden. Vandaag wacht het peloton de eerste van drie bergritten door de Pyreneëen.

Alexander Vinokoerov rijdt volgend seizoen voor de Duitse Telekom-ploeg. De afgelopen drie jaar kwam de 26-jarige wielerprof uit Kazachstan uit voor Casino. Vinokoerov won dit jaar twee etappekoersen, in februari de Ronde van Valencia en in juni de Dauphiné Libéré. In de Ronde van Frankrijk stelde hij teleur met de 35ste plaats.

Jans Koerts heeft gisteren de derde etappe van de Ronde van Rheinland-Pfalz op zijn naam geschreven. In de sprint na 167 kilometer van Bad Marienberg naar Bad Neuenahr-Ahrweiler bleef Koerts de Duitser André Schultz en zijn team- en landgenoot Michael van der Wolf voor. De Belg Marc Wauters van de Rabo-ploeg blijft leider.

De Nederlandse mountainbikers zijn bij het WK teamestafette als dertiende geëindigd. De overwinning ging in het Zweedse Are naar Spanje, voor Frankrijk en Canada. De achterstand van de nationale ploeg, bestaande uit De Knegt, Van de Brand, Posthuma en Tjalling, bedroeg na 38,4 kilometer 12 minuten en 48 seconden.