Toezichthouder bekijkt uitbundige hypotheken

De Nederlandsche Bank maakt zich zorgen over de uitbundige kredietverlening. Daarom gaat de financiële toezichthouder onderzoek doen naar de voorwaarden die de elf grootste banken bij met name hypotheken stellen. Ook de Verzekeringskamer kondigt aan binnenkort onderzoek te beginnen naar de praktijken van verzekeraars.

De centrale bank is bang dat de risico's voor geldleners toenemen. Vooral jongere huiseigenaren kunnen ,,door een eventuele rentestijging, in combinatie met een daling van de huizenprijzen, in financiële problemen komen''. De Nederlandsche Bank schrijft dit in haar gisteren verschenen Kwartaalbericht.

In vergelijking met de rest van de Europese Unie is de hypotheekschuld in Nederland tweemaal zo hoog. In juni van dit jaar stond bijna 18 procent meer uit aan woninghypotheken dan een jaar eerder. Voor de overige kredieten bedroeg de groei in twaalf maanden ruim 14 procent. Het komende onderzoek van De Nederlandsche Bank moet duidelijk maken waarom de kredietgroei zo fors is.

In de huidige prijsontwikkeling van de huizenmarkt ziet De Nederlandsche Bank veel overeenkomsten met de jaren zeventig. De vastgoedmarkt raakte destijds in een diepe crisis. De stijgende rente bracht toen veel gezinnen in grote financiële problemen.

Het bankwezen is volgens de toezichthouder door te soepele kredietvoorwaarden deels verantwoordelijk voor de enorme groei van de hypotheken. Verder zouden hypotheekadviseurs ,,soms vrij agressieve marketingtechnieken'' hanteren om hun provisies binnen te slepen. Al eerder liet De Nederlandsche Bank weten dat de banken voorzichtiger moeten zijn, maar dit verzoek blijkt geen gehoor te hebben gevonden.

SCHULDENBERG: pagina 13