TENTOONSTELLING

Een greep uit wat er op de tentoonstelling `Zeppelin. Luchtbel of luchtballon' in de Rotterdamse Kunsthal te zien zal zijn:

Begintijd Een pagina uit de Scientific American van 11 augustus 1900, de oudste bouwplaat van een luchtschip (uit 1909), een gekleurd bouwmodel van het luchtschip Parseval 3 uit 1909, prenten van luchtballonnen en een uitklapbaar gezelschapsspel uit 1908.

Eerste Wereldoorlog Een verschroeid stuk van een kaart van de Duitse zeppelin L31, een machinegeweer en munitiedoos, een propellerknop van de L33, een model van het Britse luchtschip North Sea Class, een deel van een romp en een lap stof van een gezonken luchtschip, de film Der Zeppelin-Angriff auf Engeland.

Luchtschepen Een bouwbeschrijving en een uitklapkaart van de Graf Zeppelin, bagagelabels, vaarbewijzen, ansichtkaarten en curiosa uit de Graf Zeppelin. Brieven, deels verbrand uit de Hindenburg, een foto van dit luchtschip boven New York, een film over de bouw van de Hindenburg, een fotobijlage van de New York Times over de ramp met de Hindenburg en andere persverslagen. Restanten van Britse luchtschepen, motoronderdelen, een stuurrad, kookpannen, een raampje.

Nederland Krantenverslagen (Haagsche Courant, NRC), verslagen uit het tijdschrift Het Leeven en affiches van het bezoek van de Graf Zeppelin aan Nederland (Twente en Rotterdam), een film van het bezoek van deze zeppelin aan de Rotterdamse Waalhaven

Techniek Ontwerptafels, tekengereedschap, boren, tangen, een gereedschapskist, een propellor en een 3-D-diashow.

Aan boord Stoelen, boeken, menukaarten, foto's van hutten en hangmatten voor de bemaninning, reisfolders, servies, een cocktailshaker.

Kunst Werk van Panamarenko, Willink en Van Genk. Foto's van Alfred Eisenstaedt en Nadar.

Nieuwe luchtschepen Nederlandse en Duitse plannen: films, foto's, maquettes, enzovoorts.