Spartak smoort enthousiasme van Willem II

Met opgeheven hoofd aanvaardde Willem II gisteravond de 3-1 thuisnederlaag tegen Spartak Moskou in de eerste wedstrijd van de Tilburgers in de Champions League. De Russen waren een klasse beter dan de Nederlandse deelnemer. Willem II speelde naar vermogen en bood het eigen publiek zoals vaak aantrekkelijk voetbal.

Trainer Co Adriaanse van Willem II wilde zijn ploeg geen verwijten maken. ,,We hebben er alles aan gedaan, maar dit Spartak konden we eenvoudigweg niet verslaan. Elke speler van die ploeg is beter dan iedere speler van mijn team. Ik wil Spartak dan ook bedanken voor het fantastische voetbal dat ze hebben laten zien.''

Adriaanse doelde met dat compliment vooral op het snelle combinatievoetbal en de balvastheid van de Russische kampioen. Daar waar Willem II vaak na twee passes de bal al kwijtraakte, speelden de Russen elkaar naar hartelust de bal toe. Meestal zochten ze uitblinker en aanvoerder Andrei Tikhonov. De 29-jarige linkermiddenvelder scoorde driemaal. Daarnaast was hij altijd aanspeelbaar en zwierf hij over het hele veld om zijn talenten te etaleren. ,,Een speler als Tikhonov belichaamt het verschil in kwaliteit tussen Willem II en Spartak Moskou'', benadrukte Adriaanse.

Tikhonov haalde zich na een klein halfuur de woede van het Tilburgse publiek op de hals. Na een lichte overtreding van Galásek op Titov binnen de zestienmeter mocht Spartak een strafschop nemen. Tikhonov benutte de uitgelezen kans op een 1-0 voorsprong. Maar na die treffer maakte de Rus een provocerend gebaar naar de harde supporters kern van Willem II. De arrogante manier waarop Tikhonov zijn treffer vierde illustreerde de arrogante houding van Spartak Moskou.

De Russen voelden zich in de voorbereiding op het duel al superieur aan Willem II. Niet alleen kwam de ploeg pas één dag voor de wedstrijd in Tilburg aan, ook sprak voorzitter én trainer Romantsev weinig vleiende woorden over de kwaliteiten van Willem II. ,,Spartak is op alle fronten de betere ploeg. Ik kan niet één reden verzinnen waarom wij niet zouden winnen'', verklaarde Romantsev, in zijn vrije tijd ook nog eens bondscoach van Rusland.

De ploeg van Romantsev won inderdaad royaal, al kwamen de laatste doelpunten van Spartak wat gelukkig tot stand. De tweede strafschop werd wel erg snel gegeven door de Spaanse arbiter Fernandez. Eerder had Tikhonov al 2-0 kunnen aantekenen door een foutje van doelman Mampaey van Willem II. De overwinning van Spartak Moskou was natuurlijk verdiend: de defensie was ijzersterk, de middenvelders intelligent en elke uitval zorgde voor groot gevaar voor het doel van Willem II. De manier waarop Spartak speelde, riep herinneringen op aan de effectieve manier waarop de Russen vorig jaar Ajax in de Amsterdam Arena met slimme en technisch goed onderlegde acties versloeg. Toen wonnen de Russen in de kwartfinale van de UEFA-beker met 3-1 van Ajax. In Moskou werd het 1-0 voor Spartak, waarna Ajax was uitgeschakeld.

Ook tegen Willem II speelde Spartak technisch en tactisch op een hoog niveau. De Tilburgse ploeg bood, zeker in het begin van de eerste en het einde van de tweede helft, veel en enthousiast weerwerk, maar creëerde nauwelijks kansen. Voor rust schoten Sjoekov en de uitblinkende `laatste man' Victoria naast het doel van Filimonov. Na de pauze was Willem II, met Arts centraal op het middenveld en de voor rust in de middenlinie spelende Jaliens weer terug in het hart van de defensie, meer in evenwicht. Arts scoorde en Bombarda miste een goede kans.

De `Tricolores' konden terugkijken op een geslaagde voetbalavond. De eerste wedstrijd in de door de Tilburgse aanhang gekscherend genoemde 'Sjampionenkliek' was aantrekkelijk van aard. Trainer Adriaanse liet zijn ploeg traditiegetrouw aanvallen met drie spitsen, en kondigde aan daar in de overige wedstrijden in de miljoenencompetitie geen verandering in te brengen. ,,Dit voetbal heeft ons nu eenmaal vele successen gebracht, waarom zou ik dan opeens anders gaan spelen?'', stelde de trainer terecht. De tactiek was overigens mede bepaald door de spelers, die maandag op een zogenoemde inspraakavond hun zegje mochten doen. Adriaanse: ,,Normaal doe ik zoiets niet, maar dit was nu eenmaal een speciale wedstrijd voor de spelers.''

De spelers menen dat Willem II – in weerwil van wat veel kenners zeggen – wel degelijk iets heeft te zoeken in de Champions League. Zoals Arno Arts, die met een fraai afstandsschot voor de eerste Tilburgse Champions League-treffer (3-1) tekende. ,,Spartak Moskou is de veruit sterkste ploeg in onze poule. Als we tegen Bordeaux en Sparta Praag zó spelen als tegen de Russen, gaan we absoluut punten pakken. We willen van ons doen spreken, Willem II is geen puntenleverancier.''

Adriaanse. ,,We doen niet voor de lol mee in de Champions League. Vantevoren hebben we ons een doel gesteld: het behalen van de tweede ronde. Dat is nog steeds mogelijk.''

    • Marcel Abrahams