Sotheby's veilt teruggegeven Van Gogh-tekening

Sotheby's veilt over enkele maanden een tekening van Vincent van Gogh, die de stichting Pruisisch Cultuurbezit in Berlijn onlangs aan de erfgename van een joodse collectioneur heeft teruggegeven. De opbrengst wordt geschat op elf miljoen gulden.

De tekening, getiteld L'Olivette, laat olijfbomen zien voor het Alpilles-gebergte. Het blad behoorde voor de oorlog toe aan Max Silberberg, een verzamelaar en rijk industrieel uit Silezië. Toen diens huis in 1935 werd onteigend, zag hij zich gedwongen zijn kunstbezit, werken van onder anderen Degas, Pissarro en Renoir, te verkopen.

Silberbergs schoondochter, nu een 85-jarige weduwe die in Engeland woont, had de afgelopen jaren geen geld om naar de tekening van Van Gogh en andere kunstwerken speurwerk te laten verrichten. Namens haar diende de Jewish Claims Conference in Frankfurt een claim in bij de Pruisische stichting die in Berlijn zeventien musea beheert. Mevrouw Silberberg heeft intussen ook schilderijen van Caspar David Friedrich en Hans von Mares teruggekregen, die beide eveneens verkocht zullen worden.(ANP/Reuter)