Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Over de memoires van voormalig procureur-generaal R. Gonsalves. Een gesprek over Nieuw-Guinea, drugssmokkel en een gemiste politieke carrière. Ned. 1, 20.30-21.01u.

Nova. Steeds meer ouders laten hun kind een intelligentietest doen, een groeiend aantal bedrijfjes biedt hiervoor zijn diensten aan. De vakvereniging voor psychologen vraagt om reglementering. Ned. 3, 22.34-23.07u.

DOCUMENTAIRES

Wie heeft hier de leiding? Deze keer over Sylvia Tòth, die op haar achtentwintigste directeur werd van uitzendbureau Content. Tòth maakte Content groot en trad vorig jaar op 54-jarige leeftijd af om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Ned. 2, 23.35-24.00u.

Histories: Er was eens... het fascisme. Carlo Mazzantini groeide op in de dictatuur van Mussolini. Zijn ouders sympathiseerden met diens fascistische milities. Ondanks het grote verzet tegen de Duce in 1943, bleef er voor Mazzantini maar één leider en dat was Mussolini. België 2 Canvas, 20.55-21.45u

SPORT

UEFA-cup. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd Roda JC-Shaktor Donetsk. Ned. 3, 18.20-20.20u. En Ajax-Dukla Banska. Ned. 3, 20.25-22.25u

MUZIEK

Muziekspecial: Mathilde Santing. Portret van de Nederlandse zangeres, die door haar dragende rol in de musical Joe doorbrak naar een groter publiek. Santing, die onlangs een nieuwe cd uitbracht, zal ook enkele akoestische nummers spelen. Veronica, 0.15-0.45u.

AMUSEMENT

Big Brother. Introductie van de negen mensen die voor deze dagelijkse realitysoap 100 dagen in een huis vol camera's en microfoons zullen doorbrengen. Veronica, 22.20-23.45u.

The young person's guide to becoming a rock star. Begin van Engelse driedelige serie over een band uit Glasgow op zoek naar het succes. Zie TV-Vooraf. Fox, 21.30-23.00u.

FILMS

Keetje Tippel (Paul Verhoeven, 1975, Nederland). Tot dan toe duurste Nederlandse speelfilm (3 miljoen gulden), gebaseerd op de boekjes die Neel Doff begin deze eeuw schreef over haar jeugd in de Amsterdamse sloppen en haar leven als straathoer en maintenee, gaat gebukt onder fragmentarische vertelstructuur. Andermaal overwint het opportunisme in Verhoevens visie op het (prostitutie)leven. Met Monique van de Ven, Rutger Hauer, Peter Faber, Carry Tefsen. Zie Film-Vooraf. RTL4, 20.30-22.25u., met reclame.

The War (John Avnet, 1994, VS). Boodschapperig, met dramatische climaxen overladen post-Vietnamdrama wist niet tot onze bioscopen door te dringen. Toch speelt Kevin Costner de hoofdrol van getraumatiseerde oorlogsveteraan in het Mississippi van 1970. De verdraagzaamheid van zijn kinderen wordt bovendien op de proef gesteld door pestkinderen uit de buurt. Net5, 20.35-22.45u., onderbroken door reclame.

A Streetcar Named Desire (Glenn Jordan, 1995, VS). In drie mootjes gehakte televisiefilm is een verbazingwekkend trouwe, en dus overbodige kleurenkopie van de klassieker die Elia Kazan in 1951 regisseerde naar Tennessee Williams. Alec Baldwin is niet opgewassen tegen de herinnering aan Marlon Brando als de 'dierlijke' Stanley Kowalski die niets moet hebben van zijn vermeend welgemanierde schoonzuster Blanche Dubois (Jessica Lange in de voetsporen van Vivien Leigh). Morgen deel 2. RTL4, 23.20-0.20u., onderbroken door reclame.

.Riget II / The Kingdom II (6) (Lars von Trier, 1997, Denemarken). Slot van zesdelig vervolg op de cultstatus genietende horror-ziekenhuissoap van de Deense goeroe Von Trier. Ned.3, 23.25-0.15u.

Waterland (Stephen Gyllenhaal, 1992, Engeland/VS). Adaptatie van `onverfilmbare' roman van Graham Swift door de regisseur van Paris Trout. Met Jeremy Irons als de wanhopige geschiedenisleraar die zijn leerlingen verhaalt over zijn traumatische jeugd in de Britse streek The Fens. Sinead Cusack speelt zijn getourmenteerde vrouw. ZDF, 23.55-1.25u., nagesynchroniseerd.

The Naked and the Dead (Raoul Walsh, 1958, VS). Doorsnee-oorlogsfilm naar bestseller van Norman Mailer vertoont soms onbedoelde trekken van een parodie. Amerikaanse soldaten en hun onderlinge spanningen tijdens Tweede Wereldoorlog. Met Aldo Ray, Cliff Robertson. BBC1, 1.10-3.20u.

Splendor (Ettore Scola, 1989, Italië/Frankrijk). Gefingeerde, liefderijke kroniek van oude dorpsbioscoop, die achteraf bekeken voor een dergelijk theater wel heel prachtige films vertoonde. Scola hangt zijn relaas van veertig jaar cinefilie en sociaal-politieke ontwikkelingen op aan driehoeksrelatie tussen exploitant Marcello Mastroianni, ouvreuse Marina Vlady en operateur Massimo Troisi. ARD, 1.20-3.05u., nagesynchroniseerd.

Die sieben Kleider der Katrin (Hans Deppe, 1954, West

-Duitsland). Romantisch blijspel beschrijft zeven episoden uit het leven van een jongedame (Sonja Ziemann), van geboorte tot trouwdag. Morgen, ARD, 10.20-12.00u.

The Siege of Sidney Street (Robert Baker, 1960, Engeland). Speelfilm reconstrueert de bloedige strijd tussen politie en anarchisten in het Londen van 1911. Met Monty Berman, Donald Sinden. Morgen, BBC2, 12.30-14.00u.

Und ewig singen die Wälder (Paul May, 1959, Oostenrijk). Verfilming van eerste deel van Noorse plattelandstrilogie (1933) van Trygve Emanuel Gulbranssen. Slinkse bejaarde boer koestert zijn ene zoon en verafschuwt zijn andere. Met Gert Fröbe. Morgen, ZDF, 14.25-16.00u.

Raiders of the Seven Seas (Sidney Salkow, 1953, VS). Kostuumavontuur. Piraat John Payne redt gravin Donna Reed uit handen van toekomstige echtgenoot. Morgen, ARD, 14.30-15.55u., nagesynchroniseerd.