Selectie Muziek

Gergjev Festival

Tijdens het vierde Gergjev Festival, van 17 t/m 24 sept in en om de Rotterdamse concertzaal De Doelen, dirigeert Valery Gergjev de twee orkesten waarvan hij chef-dirigent is: het orkest van de Kirov Opera in St. Petersburg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In Doelen en op het Schouwburgplein zijn er veel gratis evenementen, zoals het lunchconcert op 17 sept 12u45 in de Hal van De Doelen, waar de pianisten Michiel Borstlap en Ivo Janssen improviseren. Om 20u15 klinken tijdens het openingsconcert Schönbergs Pelléas et Mélisande en Blauwbaards burcht van Bartók.

18 sept 20u15 leidt Gergjev een `Verdi Gala' met delen uit Aida en Don Carlo, op het Schouwburgplein te volgen via een groot beeldscherm. 19 sept zijn er vanaf 11u vier concerten, het laatste om 23u met muziek van Stockhausen, gespeeld door de pianisten Ellen Corver en Sepp Grotenhuis. 22 sept 17u30 dirigeert Gergjev Wagners Parsifal. 23 sept 12u45 zingen zangers van de Kirov Opera op een gratis lunchconcert in de Jurriaanse Zaal liederen op teksten van Poesjkin. 23 sept 20u15 dirigeert Gergjev Diepenbrocks suite uit de toneelmuziek voor Elektra, wordt Prometheus van Skrjabin vertoond op een scherm van dertien bij zes meter, voorzien van een lichtshow van Peter Struycken, en klinkt Tsjaikovski's Zesde symfonie `Pathétique'.

Musica Sacra

Psalmen zijn dit jaar het thema op het festival Musica Sacra, 17 t/m 19 sept in kerken en zalen in Maastricht, dat een zeer gevarieerd en grotendeels gratis te bezoeken programma biedt. De opening is 17 sept 16u30 in het Theater aan het Vrijthof met hebreeuwse psalmen in klassieke minimal-stijl, de sluiting is 19 sept 20u30 met een optreden van het Cubaans Nationaal Koor dat in de O.L.V. Basiliek oa Monteverdi zingt. Tussendoor oa ook de rapgroep Osdorp Posse, Willem Breuker met zijn Psalm 122, dans en wereldpremières van muziek van Jan Boogaarts en Jean Lambrechts. Inl. 043-3505555; Internet: www.theateraanhetvrijthof.nl.

Goebaidoelina

Het Schönberg Ensemble speelt een concert met muziek rondom de Russische componiste Sofia Goebaidoelina met werk van Suslin, Voestin, Rajeva en Goebaidoelina. 16 sept 20u15 Nieuwe Kerk Den Haag; 17 sept 20u15 De Vereeniging Nijmegen; 18 sept 20u15 Concertgebouw Amsterdam; 21 sept 20u15 Muziekcentrum Eindhoven.

Paul van Kemenade Kwintet + 3

Het al tien jaar ongewijzigde kwintet van altsaxofonist Paul van Kemenade haalt nieuwe prikkels uit Zuid Afrika, toegediend door Feye Faku (trompet), Sydney Mnisi (tenorsax) en Louis Mhlanga (gitaar/zang). 16 en 17 sept Paradox Tilburg, 18 sept SJU-jazzpodium Utrecht, 20 sept Wilhelmina Eindhoven, 23 sept O42 Nijmegen, 24 sept Doelen Rotterdam, 25 sept BIMhuis Amsterdam.

Denise Jannah

Haar nieuwe cd The Madness of our Love wordt door Denise Jannah gepresenteerd samen met het trio waarmee ze die maakte: pianist Bert van den Brink, bassist Ira Coleman en drummer Carl Allen. 22 sept Thalia IJmuiden, 23 sept MC Frits Philips Eindhoven, 24 sept De Vest Alkmaar, 25 sept Dr. A. Philipszaal Den Haag, 26 sept De Meervaart Amsterdam, 28 sept Vredenburg Utrecht.

Junkie XXL

In afwachting van de nieuwe cd Big Sounds Of The Drags van Junkie XL stelt producer/muzikant Tom Holkenborg zijn ideale muziekavond samen in alle zalen van Nighttown, met optredens van Quazar, Moonlizards (eenmalig heropgericht), Goreslut, Mitsoobishy, dj's Richie Hawtin (Plastikman) en Michel de Hey. Daarnaast worden Godzilla-films vertoond en laat gelegenheids-dj Holkenborg (`ik luister eigenlijk heel weinig naar hippe dansplaatjes') enkele nummers van de Junkie XL-cd in première gaan. 17 sept Nighttown, Rotterdam.